Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 24 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

iPhone als autosleutel: BMW heeft in juli de primeur

Het hing al een tijdje boven de markt, maar wordt nu werkelijkheid. Binnenkort is het mogelijk om je iPhone of Apple Watch als autosleutel te gebruiken. Apple activeert deze functie in de volgende update voor zijn apparaten. BMW heeft de primeur en later volgen meer fabrikanten, weet techsite One More Thing.

Op de Duitse site van BMW wordt aangekondigd dat Digital CarKey al in juli beschikbaar is. Vanaf dan kan een iPhone of Apple Watch niet alleen gebruikt worden om een BMW te ontgrendelen, maar ook te starten. Het werkt zelfs nog een aantal uur wanneer de accu van een iPhone of Apple Watch leeg is. Bovendien is het -in tegenstelling tot het vergelijkbare Phone Key van Tesla- een universeel systeem.

CarKey werkt ongeveer als Apple Pay

Wie Apple Pay al eens heeft gebruikt met zijn bankpas, zal de werking van CarKey snel snappen. De autosleutel verschijnt in de Wallet-app van de iPhone of Apple Watch. Je kunt het toestel vervolgens bij een portier houden om de auto te ontgrendelen. Starten kan ook met de digitale sleutel: plaats de iPhone in de smartphonehouder en druk op de start/stop-knop van de BMW.

Over de veiligheid is goed nagedacht. Het maken van een digitale autosleutel verloopt via de BMW Connected app. Daar moet je eerst een BMW ID aanmaken. Vervolgens moet je om veiligheidsredenen in het voertuig zitten en beide klassieke autosleutels bij je hebben om te bewijzen dat je echt de eigenaar bent. Het geheel werkt via de NFC-chip van een iPhone of Apple Watch.

CarKey BMW 001
Je autosleutel verschijnt als kaart in de Wallet-app op iPhone of Apple Watch. (Afbeelding: BMW)

Sleutels aanmaken en delen

Het is voor de eigenaar van het voertuig ook mogelijk om maximaal vijf virtuele sleutels aan te maken en te delen. Dat kan gewoon via de Berichten-app. Dit is handig voor bijvoorbeeld gezinnen. De eigenaar kan iedere virtuele sleutel op ieder moment weer intrekken en ook beperken. Een beperkte sleutel kan de motorprestaties aan banden leggen en ervoor zorgen dat bepaalde veiligheidsfuncties niet uitgeschakeld kunnen worden. Ideaal voor beginnende bestuurders. De beschikbare beperkingen verschillen per voertuigtype.

CarKey Autosleutel delen
Een (tijdelijke) sleutel delen kan via de Berichten-app. (Afbeelding: Apple)

CarKey bij BMW op 14 modellen

De Duitse fabrikant start ondersteuning voor de iPhone en Apple Watch als autosleutel op 14 modellen. Het heeft het de naam BMW Digital Key gegeven. Om precies te zijn gaat het om deze series: BMW 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 8. Ook de X5, X6, X7, M5, M8, X5 M en X6 M zijn compatibel met Apple CarKey. De auto moet daarnaast voorzien zijn van de opties Comfort Access en Connected Drive Services.

De volgende Apple-apparaten zijn geschikt voor de BMW Digital Key: iPhone Xr, XS (Max), 11, 11 Pro (Max), SE (2e generatie) en Apple Watch Series 5. De BMW Digital Key vereist ook een update naar de aankomende besturingssystemen iOS 13.6 en watchOS 6.2.8. Die komen ook in juli. De fabrikant zegt overigens dat niet alle modellen meteen in juli ondersteuning voor de iPhone of Apple Watch als sleutel hebben. Een aantal modellen krijgt de optie pas later dit jaar, maar welke dat precies zijn is vooralsnog onduidelijk.

BMW Digital Key lifestyle shot
(Afbeelding: BMW)

Later meer fabrikanten

Sommige fabrikanten, zoals Tesla, hebben al een vergelijkbaar systeem. Dit werkt echter via Bluetooth en is geen universele standaard. Apple werkt wel op basis van een universele standaard, namelijk Digital Key 3.0 van The Car Connectivity Consortium. Dat is een groep bedrijven die een universele standaard voor het ontgrendelen van voertuigen met smartphones en horloges heeft gemaakt. Naast BMW zijn ook General Motors, Hyundai en Volkswagen aan boord. Aan de kant van de smartphonefabrikanten doen Apple, Samsung en LG mee. Het is dus zeker dat dit nog maar het begin van digitale autosleutels is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.