Autovisie
Autovisie Nieuws 24 mrt 2020

iPhone als autosleutel: ‘Apple en BMW werken samen aan CarKey’

Enkele weken geleden schreven we al over Apple CarKey. Een nieuwe functie voor de iPhone en Apple Watch die waarschijnlijk bij de volgende grote software-update voor deze apparaten het levenslicht ziet. Het lijkt er nu op dat de Duitse automaker BMW als eerste aan boord is. Dat meldt Apple-nieuwsblog One More Thing op basis van gelekte informatie.

Het is niet de eerste keer dat Apple en BMW samenwerken aan nieuwe functies. Zo was de Duitse autobouwer ook de eerste fabrikant die de draadloze versie van Apple CarPlay ondersteunde. Er zijn vandaag nieuwe screenshots gelekt die een idee geven van de functionaliteit van CarKey.

CarKey is een slimme autosleutel op je iPhone

CarKey doet precies wat de naam zegt: je kunt een autosleutel aan de Wallet-app van je Apple-apparaat toevoegen. Net als je bankpas voor Apple Pay. Compatibele voertuigen laten zich openen en starten dankzij de NFC-chip van iPhone en Apple Watch. Het wordt ook mogelijk om een autosleutel (al dan niet tijdelijk) met een contact te delen. Door nieuwe screenshots krijgen we nu een idee hoe dit precies werkt. Deze bevestigen ook dat de functie in ieder geval met de BMW i8 zal werken.

Bij het aanmaken van een virtuele autosleutel kan een gebruiker kiezen of deze sleutel alleen de achterbak of ook de auto mag openen. Ook kan bepaald worden of de iPhone-sleutel de auto mag starten of alleen ontgrendelen. Daarnaast is er een Express Mode, waarbij de telefoon niet uit je zak gehaald hoeft te worden en geen gezichtsscan of toegangscode nodig is.

Apple CarKey BMW i8

Open standaard, niet alleen BMW

Sommige fabrikanten, zoals Tesla, gebruiken al smartphones om toegang te krijgen tot een voertuig en het te starten. Dit werkt echter via Bluetooth en is geen universele standaard. Het lijkt erop dat Apple wel op basis van een universele standaard werkt, namelijk Digital Key 3.0 van The Car Connectivity Consortium. Dat is een groep bedrijven die werkt aan een universele standaard voor het ontgrendelen van voertuigen met smartphones en horloges. Onder de bedrijven die aan deze standaard werken, vinden we naast BMW ook General Motors en Hyundai. Aan de kant van de smartphonefabrikanten zijn Apple, Samsung en LG aan boord.

De volgende, grote software-update voor iPhone en Apple Watch (iOS 14) wordt in september van 2020 verwacht, al komt in juni naar verwachting al een testversie. Dan kunnen we het bestaan van deze functie definitief bevestigen en je vertellen hoe het precies werkt.