Autovisie
Autovisie Nieuws 24 jan 2019

Introductie nieuwe auto’s gehinderd door shutdown VS

De shutdown van de Amerikaanse regering heeft invloed op Fiat Chrysler, Ford en General Motors. Nieuwe modellen moeten door de Environmental Protection Agency (EPA) worden gecertificeerd, maar daar is de overheidsorganisatie voorlopig mee gestopt.

Ram 3500

Fiat Chrysler-baas Mike Manely sprak daarover met The Detroit News. Volgens hem is de uitstoot van de nieuwe Ram 2500 pick-uptruck door de EPA gecertificeerd, maar moet de Ram 3500 nog gedaan worden. “We staan in de wacht”, zei hij. “Hopelijk totdat de shutdown over is.” De Ram 3500 zou in de lente in de verkoop gaan, maar daarvoor moet hij door de EPA worden gecertificeerd. General Motors wacht voor een aantal nieuwe modellen ook nog op een certificering, al wilde het concern daarover niet in detail treden.

Clean Air Act

Nieuwe auto’s moeten in de Verenigde Staten voldoen aan emissie-eisen zoals opgesteld in de Clean Air Act. Het is de taak van de EPA om te controleren of modellen ook daadwerkelijk voldoen aan die eisen, maar door de shutdown van de Amerikaanse overheid krijgt de organisatie geen geld. Fabrikanten testen hun eigen auto’s volgens een EPA-procedure en geven de resulaten door aan de EPA. Die controleert de resultaten en doet soms steekproeven (in 10 tot 15 procent van de gevallen).

President Trump

De shutdown van de Amerikaanse overheid duurt nu ruim een maand. Meer dan 800.000 ambtenaren krijgen al die tijd niet betaald. President Trump wil 5,7 miljard dollar voor een grensmuur met Mexico (waarvan hij altijd heeft gezegd dat Mexico ervoor zou betalen), maar de Democratische Partij weigert daarin mee te gaan. De Senaat keurde in december een budget goed zonder geld voor de muur. Die leek door het Huis te komen, maar Trump krabbelde op het laatste moment terug. Hij weigert een budget te tekenen waarin geen miljarden voor de muur zijn opgenomen.

Reageer op artikel:
Introductie nieuwe auto’s gehinderd door shutdown VS
Sluiten