Autovisie
Autovisie Nieuws 26 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

‘To infinity and beyond!’ Audi gaat naar de maan

Audi neemt in 2017 een wel héél grote ‘Voorsprong door Techniek’! Eentje van 384.400 kilometer om precies te zijn, want het merk is van plan om met deze Lunar Quattro naar de maan te gaan.

Samen met een aantal Duitse ingenieurs – die zichzelf Part-Time Scientists noemen – dingt Audi mee naar de Google Lunar XPrize. Die is in het leven geroepen om technici en ondernemers uit te dagen om een relatief goedkope manier te ontwikkelen waarop met robots de ruimte onderzocht kan worden. Om kans te maken op de prijs van 30 miljoen dollar (omgerekend ruim 26 miljoen euro) moeten Audi en de Part-Time Scientist een robot op de maan zetten, die foto’s in hoge resolutie naar de aarde kan sturen en in staat is om minimaal 500 meter af te leggen.

“De Lunar Quattro heeft al testritten gemaakt in de Oostenrijkse Alpen en op Tenerife”

Het ziet er voorlopig goed uit voor Audi, want de Lunar Quattro is bij tussentijdse evaluaties al onderscheiden door de jury van de Google Lunar Xprize. Het autonome karretje is grotendeels opgetrokken uit aluminium en maakt gebruik van verstelbare zonnepanelen die elektriciteit naar een lithium-ion batterij sturen. Hiermee worden vier elektromotoren (één voor ieder wiel) aangedreven, waarmee de Lunar Quattro een theoretische top van 3,6 km/h moet kunnen halen. Zijn weg vinden doet de robot met twee stereoscopische camera’s aan de voorzijde.

Audi ondersteunt de Part-Time Scientists vooral met kennis van lichtgewicht materialen, elektrische aandrijving, permanente vierwielaandrijving en autonoom rijden. Audi assisteert eveneens bij het uitvoeren van kwaliteitscontroles en tests. Zo heeft de Lunar Quattro al testritten gemaakt in de Oostenrijkse Alpen en op het vulkanische eiland Tenerife. Het ruimteschip dat de Audi Lunar Quattro naar de maan moet brengen, wordt in 2017 gelanceerd. Het is de bedoeling dat het vijf dagen daarna aankomt op de plek waar in 1972 de laatste bemande maanmissie landde, Apollo 17.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.