Remco Slump
Remco Slump Nieuws 5 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

In deze oerdegelijke Volvo V90 schuilt een pk-monster

Wolven in schaapskleren bestaan in autoland nauwelijks meer. Aan de Audi RS 6 Avant en BMW M3 Touring kun je meteen zien dat ze een overdaad aan vermogen beschikbaar hebben. Wil je een échte sleeper? Dan moet je deze Volvo V90 hebben.

De eerste generatie Volvo V90 verving eind jaren negentig de 940 en 960. In Nederland was het model leverbaar met een 3,0-liter zescilinder met 180 of 204 pk. De grote, Zweedse stationwagon stond vooral bekend om zijn degelijkheid en zijn ruimte, niet om zijn prestaties.

Paul Newman liet zijn Volvo’s nooit standaard

Opmerkelijk dus dat de Amerikaanse acteur en coureur Paul Newman gek was van Volvo-stationwagons. Hij heeft er in zijn leven meerdere gehad en smeerde zelfs talkshowhost David Letterman er eentje aan.

Volvo V90
(Afbeelding: RM Sotheby’s)

Newman liet zijn Volvo’s nooit standaard. Hij had onder meer een 740 met daarin de 3,8-liter turbo-V6 uit de Buick Grand National en een 960 met supercharged Ford Mustang-V8.

Volvo V90 met 6,0-liter V8 uit Corvette C6

Ook deze V90 heeft zijn zespitter niet meer. Newman verving het blok door een Chevrolet LS2-motor, de 6,0-liter V8 uit de Corvette C6, gekoppeld aan een viertraps automaat.

Volvo V90
(Afbeelding: RM Sotheby’s)

Door de motorwissel is de Volvo V90 veel sterker geworden, met een vermogen van ongeveer 400 pk. Hij werd in 2007 gebouwd in opdracht van het Newman-Haas Racing-team als cadeau aan mede-eigenaar Paul Newman.

Voorwielophanging met Porsche-onderdelen

Alleen bij motorische aanpassingen bleef het niet. Naar verluidt is de voorwielophanging opgewaardeerd met onderdelen uit een Porsche 911. Aan de buitenkant verraadt alleen de V06-badge het potentieel van deze Volvo.

Op het dashboard prijkt een plaque met een inscriptie van het team. ‘To PLN’, staat er. ‘This should get you to the grid on time. From the team.’ Aan de a-stijl hangt een extra motortemperatuurmeter.

Voor 20 mille krijg je de originele motor erbij

De ‘Volvette’, zoals Newman zijn Volvo noemde, wordt online geveild bij RM Sotheby’s. De verwachte opbrengst is bescheiden, maximaal 25.000 dollar. Maar er is inmiddels al een bod van 40.000 dollar. De koper krijgt de originele zes-in-lijn en versnellingsbak erbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.