Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 29 okt 2019

Hyundai maakt extra sportieve Veloster N Performance

Uit Zuid-Korea komen steeds meer gepeperde sportmodellen. Hyundai laat zien dat het de smaak te pakken heeft en toont de Veloster N Performance.

Hyundai Veloster N Performance

Niet al te lang geleden liet Hyundai zien dat het zich klaarmaakt om de Amerikaanse tuningbeurs SEMA te bestormen. De twee auto’s die de show moeten stelen, zijn een Grappler, een tot offroader omgebouwde Veloster, en een iMax personenbus met 407 pk. En blijkbaar is dat nog niet voldoende, want nu tonen de Zuid-Koreanen de Hyundai Veloster N Perfomance.

Racewaardig

Voor de N Performance-versie van de auto zijn de designers flink aan de bak gegaan. Ze hebben de hot hatch voorzien van onder andere een agressief ogende motorkap met luchthapper en een splitter onder de bumper. De lijn die deze inzet, loopt door naar achteren via nieuwe sideskirts en eindigt in een extra dikke diffuser waarin twee uitlaatpijpen met oranje accenten geplaatst zijn. Boven deze dikke achterkant vinden we een immense vleugel. In het interieur gaat het racefeest door, want daar plaatste Hyundai Sabelt sportstoelen, een aluminium schakelpook en gebruikte het veel alcantara en koolstofvezel.

Hyundai Veloster N Performance

Tweeliter vierpitter

De Veloster rolt op 19-inch OZ Racing wielen met daar omheen Pirelli P-Zero Corsa banden. Achter de wielen bevinden zich extra dikke remsets. Voor grijpen klauwen met zes zuigers aan op 380 mm schijven, achter doen klauwen met vier zuigers datzelfde op 360 mm schijven. Maar of die extra remkracht ook echt nodig is, is onduidelijk. Hyundai houdt de lippen namelijk stijf op elkaar als het aankomt op de motorisering van dit sportmodel. Het lijkt er dan ook op dat de standaard tweeliter vierpitter met 279 pk en 352 Nm ongewijzigd blijft.

Maar dat houdt Hyundai niet tegen om zich helemaal uit te leven op de Veloster, want naast al het eerdergenoemde, is het hele onderstel aangepakt met een schroefset van Extreme Racing met veren van H&R en Deawon Steel anti-rolbars. Ook verstevigde Hyundai het chassis op meerdere punten. Kortom, de Veloster N Performance is veel meer dan alleen een sportief ogende hatchback. Hyundai Veloster N Performance

Productie

Helaas zit er aan dit hele verhaal één groot nadeel: de Hyundai Veloster N Performance is een conceptmodel en de fabrikant is niet van plan om hem in productie te nemen. En zelfs als dat wel het geval zou zijn, dan is het nog maar de vraag of we hem in Nederland gaan krijgen. De Veloster is hier al jaren uit de verkoop.

Gelukkig heeft Hyundai wel een erg goed alternatief voor Europeanen. Het merk heeft onlangs namelijk de i30 N Project C aangekondigd, een gelimiteerde en extra sportieve versie van de toch al erg leuke i30 N. Wanneer deze op de markt komt en wat hij dan gaat kosten, is nog niet duidelijk. Ook weten we nog niet hoeveel Hyundai er reserveert voor Nederland. De verdeling over Europese landen moet nog gebeuren.

Hyundai i30 N Project C

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.