Hyundai i30 N ondergaat eerste test voor publiek

Wat AMG voor Mercedes is, M GmbH voor BMW en Quattro GmbH voor Audi, dat moet N voor Hyundai worden. De Zuidkoreaanse autobouwer komt met een sportlabel voor snelle straatauto’s. Over anderhalf jaar zien we het eerste model in die sportieve N-lijn. De eerste publieke test wordt komend weekeinde tijdens de 24 uursrace op de beruchte Nürburgring uitgevoerd.

Hyundai i30 Turbo
Hyundai i30 Turbo

Hyundai heeft een testvoertuig ingeschreven voor de 24-uursrace. De auto luistert naar de naam i30 Turbo, maar krijgt in productievorm een naamgeving waarin de N van het nieuwe sportlabel schuilt. De Koreanen verwachten met het testvoertuig 150 rondjes te rijden, wat op het 25,4 kilometer lange circuit betekent dat er bij het halen van de finishvlag bijna 4.000 km is afgelegd. Een intensieve test. Achter het stuurwiel nemen vier testrijders van Hyundai plaats.

In tests krijgt Hyundai al bijna 264 pk uit het blok.
In tests krijgt Hyundai al bijna 264 pk uit het blok.

Sterk afwijkend

De Koreanen pakken het N-verhaal serieus op. Zo is Albert Biermann bij BMW M GmbH weggekaapt. Hij wordt verantwoordelijk voor de N-modellen en mag zijn plasje doen over onder meer de onderstelafstelling en de rijdynamiek. De Hyundai i30 N wordt dan ook niet een doodgewone hatchback waarin een turbomotor is gehangen. De krachtbron is een compleet nieuwe ontwikkeling. Het blok levert in de i30 zo’n 240 pk. Verder zijn de transmissie, de wielophanging, het remsysteem, de dempers, de wielen en besturing aangepast. Het resulteert in een i30 die voor liefst 40% afwijkt van de basisversies.

“De Koreanen verwachten met het testvoertuig 150 rondjes te rijden”

Autosportcenter

Dat Hyundai de Nürburgring 24h race aangrijpt voor de publieke test is niet onbegrijpelijk. Niet alleen is het een enorme slijtageslag, het circuit ligt voor de deur van Hyundai’s Europese autosportcenter.

i30 III

Het N-label blijft niet voorbehouden aan de Hyundai i30. De fabrikant zal ook van andere types een N-uitmonstering introduceren, inclusief een i20 N. De i30N komt in 2018 op de markt, een jaar na de marktintroductie van de derde generatie i30.