Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 30 aug 2017

Met Fastback is Hyundai i30-project voltooid

Met de lancering van de vijfdeurs Fastback is de Hyundai i30-familie compleet, ondanks dat er geen driedeurs hatchback is voorgesteld. “Er komt geen driedeurs meer”, legt Jelle Tjebbes, productplanner Hyundai Design, uit.

Jelle Tjebbes, productplanner Hyundai Design. Foto: Noël van Bilsen

“Door de jaren heen is de vraag vanuit de consument veranderd. En in het algemeen is zo’n auto een vijfdeurs met twee deuren minder. We vroegen ons af wat we als alternatief konden brengen. We wisten dat de i30 N zou komen. Dus keken ook wij naar een model dat de consument hebberig zou maken. We namen oude GT’s onder de loep, die de inspiratie voor de i30 Fastback vormden. Met de N richt je je op racy, de Fastback oogt sportief en elegant tegelijk.”

LEES OOK: HYUNDAI I30 FASTBACK: VIJFDEURS COUPÉ UIT HET VERRE OOSTEN

De Fastback is op de tekentafel geboren. “Vervolgens zijn we met een schaalmodel naar marketing en engineering gegaan. Het antwoord was positief.” Heb je meer varianten bekeken? “In een vroege fase kijk je naar allerlei types en teken je direct verschillen de varianten. Maar je serveert ook direct een deel af. Het model moet wel bij Hyundai passen. Het was al vrij snel bepaald dat de Fastback er zou moeten komen.” De Fastback is 11 cm langer en 3 cm lager dan de hatchback. Hij heeft een nadrukkelijke coupévorm en een grote achterklep. De koets hangt ook 0,5 cm lager boven het asfalt en de onderstelafstelling is sportiever. Hij debuteert met de turbobenzinemotoren 1.0 T-GDI (120 pk) en 1.4 T-GDI (140 pk) en de 1.6 CRDi-diesel (110 pk/136 pk). Later volgt een 275 pk sterke N-uitmonstering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.