Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 8 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Hyundai i30 ‘Fastback’ komt al binnen een jaar

Hyundai heeft bevestigd, wat Autovisie al eerder onthulde. Er komt een derde carrosserievariant van de i30 in de vorm van een vierdeurs coupé. Hoewel de autobouwer er nog niet over loslaat, heeft Autovisie meer details weten te achterhalen.

Tijdens de presentatie van de fonkelnieuwe i30 op het Europese hoofdkantoor van Hyundai in het Duitse Frankfurt legde de Hyundai veelvuldig de nadruk op het woordje familie. Dat gaf direct aan dat de auto er in verschillende carrosserievormen komt. Het bedrijf heeft nooit een geheim gemaakt dat er van de nieuwe i30 een 5-deurs hatchback en een Stationwagon-variant zou komen. Over de derde loot aan de i30-stam werd tijdens de presentatie voor het eerst gesproken, al schreef Autovisie enkele maanden geleden al dat er een derde carrosserievorm in de maak was.

IMG_8589
Hyundai i30 familie

Shooting Brake

Een insider impliceerde toen dat het een vierdeurs coupé zou worden en dat klopt. De auto wordt aangeduid als Fastback-model. Hoewel het hier afgebeelde plaatje de contouren van een vijfdeurs liftback laat zien, wordt het een afwijkend model. Volgens een van de betrokkene, die zich nog niet publiekelijk over de i30 Fastback mag uitlaten, wordt het een sportief ogend model, dat kenmerken heeft van een dynamisch gelijnde shooting brake.

Hyundai i30 familie IMG_8590
Hyundai i30 familie

Sportief onderstel

De auto zal al eind volgend jaar worden voorgesteld, twaalf maanden na de 5-deurs hatchback en zes maanden na de Stationwagon. Binnen Hyundai wordt nu gekeken naar de positionering van het model. De details zijn nog niet allemaal definitief, maar vermoedelijk komt de variant er alleen met de sterkere benzine- en dieselmotoren. De Fastback zou bovendien een sportievere onderstelafstelling en besturing krijgen. De komst van een N-uitvoering met ongeveer 240 pk sterke turbomotor is definitief.

‘Fastback’ N

De i30 is met het oog op de Europese markt ontwikkeld, maar zal ook in andere gebieden worden aangeboden, waaronder Australië en de Verenigde Staten. Binnen die internationale carrière speelt ook de Fastback een belangrijke rol, met name de N-uitvoering. Hyundai wil N als wereldwijd gevoerd label neerzetten en de Europese i30 is de eerste. Echter, de landen buiten Europa zitten niet echt op een hatchback te wachten en dat geeft het belang van de Fastback N aan. De nieuwe carrosserievariant zal N wereldwijd op de kaart moeten zetten, terwijl in Europa de focus op de hatchback ligt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.