Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 24 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Auto huren op vakantie? Dan kan je wel eens in de problemen komen

Naar een vakantiebestemming toe vliegen is momenteel al een probleem, maar eenmaal aangekomen op de luchthaven, ontstaat er deze zomer misschien weer een volgende. Het gaat om de prijzen en beschikbaarheid van huurauto’s. De Telegraaf stipte het eerder al aan, maar nu trekt ook de branche zelf aan de bel.

Het is allemaal het gevolg van de coronacrisis. Twee jaar geleden stortte de reisbranche volledig in. Veel maatschappijen hebben hun huurauto’s daardoor in groten getale verkocht of juist verplaatst naar andere locaties, omdat ze simpelweg niet verhuurd werden. Maar inmiddels is de vraag naar een huurauto aangetrokken.

Leveringsproblemen

Het probleem is echter dat verhuurmaatschappijen maar moeilijk aan nieuwe auto’s komen. Dat heeft uiteraard te maken met het chiptekort en de grote leveringsproblemen waar de branche momenteel mee kampt. En dus treedt er schaarste op in populaire vakantiebestemmingen. Met een beperkte beschikbaarheid en torenhoge prijzen voor een huurauto als gevolg.

De Fiat 500 Jolly Icon-e is de gaafste huurauto voor in Italië

Uit inventarisatie van Enterprise Rent-A-Car Nederland, onderdeel van verhuurmaatschappij Enterprise, blijkt dat een gemiddelde huurauto (C-segment) inmiddels zo’n 800 tot 900 euro per week kost, met uitschieters tot bijna 1300 euro. De prijzen zijn dit jaar naar verwachting twee tot drie keer hoger dan in 2019. Tegelijkertijd daalt de beschikbaarheid van auto’s snel. Op Mallorca en de Canarische Eilanden zijn alle huurauto’s voor de eerste week van augustus zelfs al online uitverkocht.

Direct boeken

Wat te doen? “Als de verhuurder nu zegt dat hij komende zomer een huurauto voor je beschikbaar heeft, dat moet je niet treuzelen en die direct vastleggen”, zo stelt Thomas Wolters, directeur van Enterprise Nederland. De kans is namelijk aanwezig dat prijzen nog verder stijgen, of je straks helemaal geen auto meer kunt huren.

Wolters wijst een ander belangrijk punt aan: veel maatschappijen sleutelen nu met hun voorwaarden voor een huurauto. “Ik zie maatschappijen de minimumleeftijd verhogen en de inbegrepen kilometers juist terugschroeven. Bij andere stijgen de prijzen voor diverse verzekeringen die niet in het eerste prijsaanbod zichtbaar waren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.