Onderzoek Shell: ‘Humor op de radio ontspant automobilist’

Luisteren naar een grappige radioshow heeft een positief effect op de gemoedstoestand van de bestuurder. Dat blijkt uit een onderzoek van Shell, dat onder enkele honderden automobilisten werd gehouden.

snelweg automobilist bestuurder chauffeurUit de analyse komt naar voren dat automobilisten relaxter zijn wanneer ze luisteren naar ontspannende programma’s. Of de chauffeur voldoende heeft gedronken of gegeten en een goede nachtrust heeft gehad, is ook van invloed op het rijgedrag. Daarbij is het weer een belangrijke factor. Hoe meer bewolking er is, hoe soepeler automobilisten rijden. Er wordt minder abrupt geremd of opgetrokken, stelt het onderzoeksteam.

Zelfverzekerd

De onderzoekers trekken als conclusie dat er een samenhang is tussen de rijstijl en de persoonlijkheid van de bestuurder. Zelfverzekerde personen hebben betere rijprestaties. Ze anticiperen meer. Gevoelige chauffeurs zijn voorzichtiger en laten zich sneller beïnvloeden door bijvoorbeeld weer of muziek.

snelweg automobilist bestuurder chauffeurSoepele rijstijl

Shell werkte voor het onderzoek samen met Goldsmiths University of London. In totaal werd aan 320 automobilisten een fitnessarmband uitgereikt, waarmee gegevens werden verzameld. Via de Shell Motorist App werd de data aan de onderzoekers doorgespeeld. “Het unieke aan dit rijgedragexperiment is dat we automobilisten hebben kunnen observeren tijdens hun dagelijkse ritten. Op basis van de verzamelde data kunnen we concluderen dat Nederlandse automobilisten met veerkrachtige persoonlijkheden de meest soepele rijstijl hebben en ambitieuze mensen de meest efficiënte chauffeurs zijn”, aldus Dr. Chris Brauer, Director of Innovation van Goldsmiths University of London. In totaal legden de 320 deelnemers 2500 ritten af, die allemaal zijn geanalyseerd.

Reageer op artikel:
Onderzoek Shell: ‘Humor op de radio ontspant automobilist’
Sluiten