Remco Slump
Remco Slump Nieuws 20 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Huh?! Alfa Romeo neemt tien jaar oude auto weer in productie

De Alfa Romeo 4C wordt al sinds 2020 niet meer gemaakt. En toch komt-ie terug. Alfa Romeo gaat nog één exemplaar bouwen om het tienjarige jubileum van de compacte sportwagen te vieren.

Beetje willekeurig, maar vooruit… Het initiatief voor de zogeheten Alfa Romeo 4C Designer’s Cut komt van de Heritage-afdeling van Stellantis. Er komt slechts één nieuwe Alfa Romeo 4C, die wordt ontworpen door Allesandro Maccolini.

Alfa Romeo 4C in drie nieuwe uitvoeringen

Als een soort moodboards dienen deze 4C Tributo, Corsa en Leggenda. De eerste is rood en kennelijk geïnspireerd op de iconische Alfa Romeo 33 Stradale. De Corsa en Leggenda zijn respectievelijk matgrijs en lichtblauw.

Alfa Romeo 4C
(Afbeelding: Alfa)

Welke van de drie in productie gaat, is niet duidelijk (misschien wel een andere). Computertekeningen ervan worden gedeeld op de sociale media-kanalen van de Heritage-afdeling van Stellantis om input van het publiek te verzamelen, zo is de officiële lezing. De uiteindelijke specs worden later bekendgemaakt.

Koopwijzer: occasion Alfa Romeo 4C (2013-2020)

Koolstofvezel kuip en viercilinder turbomotor

Twaalf jaar geleden werd de 4C als studiemodel aan het publiek voorgesteld. Hij was opgebouwd rondom een koolstofvezel kuip, met daaraan twee aluminium subframes.

Alfa Romeo 4C
(Afbeelding: Alfa)

Voor de aandrijving van de achterwielen zorgt een 1,75-liter viercilinder turbomotor met een vermogen van 240 pk. Daarmee haalt de Alfa – die voorzien is van een automaat met dubbele koppeling – een topsnelheid van meer dan 250 km/h en gaat-ie in zo’n 4,5 seconden naar 100 km/h.

Alfa Romeo: ‘Onze klanten willen geen scherm van een meter op het dashboard’

Tweedehandsprijzen zijn nog steeds hoog

Het lukte Alfa nooit om van de 4C een verkoopsucces te maken. De vraag naar zowel de coupé als cabriolet viel tegen. Al in 2018 werd de coupé in de Verenigde Staten van de markt gehaald. Bij ons was het twee jaar later voorbij voor de 4C.

Alfa Romeo 4C
(Afbeelding: Alfa)

Dat het autootje zo zeldzaam is, doet de tweedehandsprijzen geen goed. Voor een gebruikte 4C betaal je momenteel de oorspronkelijke nieuwprijs of zelfs meer. Dus van waardevermindering is vooralsnog geen sprake.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.