Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 3 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Honda en General Motors gaan samen elektrische auto’s bouwen

Honda en General Motors slaan de handen ineen voor de bouw van twee elektrische modellen. Die verschijnen naar verwachting in 2024 op de markt.

Dat worden in totaal niet vier auto’s: twee van General Motors en twee van Honda. De nieuwe EV’s krijgen enkel een Honda-logo op de neus. De modellen worden gebouwd op het modulaire GM-platform met zogenaamde Ultium-batterijen. Het koetswerk en het interieur komen van Honda’s kant. Bovendien gaan de Japanners ook nog aan de slag met het platform, om zo zeker te zijn van de karakteristieke rij-eigenschappen van het merk. Honda leent ook het Onstar-veiligheidssysteem van GM, dat we in Europa nog kennen uit de tijd dat Opel onder de vlag van de Amerikanen opereerde.

Productie

De productie van de twee auto’s vindt plaats in de Amerikaanse GM-fabrieken. Wat voor type auto’s de twee merken samen ontwikkelen, is nog onbekend. General Motors geeft aan dat de twee auto’s in eerste instantie enkel bestemd zijn voor Noord-Amerika en Canada. Onbekend is of Europa ook op de lijst staat.

De samenwerking tussen Honda en General Motors komt niet uit de lucht vallen. Die dateert namelijk al van eind jaren ’90, toen Honda dieselmotoren van Isuzu ging gebruiken. In laatstgenoemde bedrijf had GM toen een flink aandeel. Daarna verschenen er meerdere modellen als resultaat van de samenwerking. De in Europa bekende Opel Frontera is ook als Honda geleverd. Recent werkten de twee ook samen aan de ontwikkeling van waterstof en de Cruise Origin, een autonoom rijdende auto die eerder dit jaar werd gepresenteerd.

Hummer

Honda heeft in Europa zijn langverwachte EV, de Honda e, reeds gepresenteerd. Die auto is misschien wel een van de meest geliefde EV’s van het moment, door z’n bijzondere styling. Het model is in eigen beheer ontwikkeld. General Motors heeft zelf ook flinke plannen op EV-gebied, in bijvoorbeeld de vorm van de nieuwe Hummer. Het topmodel van dit nieuwe Amerikaanse, elektrische bakbeest, heeft een vermogen van 1000 pk en 1500 Nm koppel. Daarmee sprint de Hummer binnen drie seconden naar 100 km/h, zo geeft GM zelf aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.