Autovisie
Autovisie Nieuws 17 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Hollandse glorie: Rinus van Kalmthout pakt allereerste IndyCar-zege

Rinus van Kalmthout heeft afgelopen zaterdag zijn eerste Indycar-zege gepakt. De Nederlander maakte zes plaatsen goed en troefde polesitter Romain Grosjean af op het GP-circuit van Indianapolis.

Rinus ‘Veekay’, zoals hij in de Verenigde Staten genoemd wordt, begon de race op de GP-lay-out van Indianapolis vanaf de zevende plaats. Dat was een lichte teleurstelling te noemen na de veelbelovende vrije trainingen. Oud-Formule 1-coureur Romain Grosjean pakte in zijn derde weekend in de IndyCar al zijn eerste poleposition.

Grosjean in IndyCar

Grosjean deed wat hij moest doen en hield zijn leiding lang vast. De Fransman, die na elf seizoenen afscheid had genomen van de Formule 1, wist zelfs een kleine voorsprong op te bouwen. Ondertussen vocht Veekay zich een weg naar voren en dankzij een goede strategie kroop hij richting de paarse auto van Grosjean.

Even leek het erop dat Scott Dixon de race ging winnen, maar de Nieuw-Zeelander moest toch ook aan een derde pitstop geloven in de slotfase en viel dus weer terug. Daardoor had Veekay ook al een racewinnende inhaalactie gedaan op Grosjean: de Nederlander rekende snel af met de Fransman, die net uit de pits was gekomen en zijn banden nog op temperatuur moest krijgen. Na 49 ronden lag Veekay definitief aan de leiding, die hij niet meer uit handen zou geven.

Mike Dinovo-USA TODAY Sports

Veekay maakt zich op voor Indy 500

Na 85 ronden op het circuit van Indianapolis pakte Rinus van Kalmthout zijn allereerste Indycar-zege. De 20-jarige Hoofddorper deed dat op 15 mei 2021, precies vijf jaar na de eerste Formule 1-zege van Max Verstappen in de Spaanse Grand Prix. Of hij erin geloofde dat hij de race kon winnen? “Ja, dat dacht ik zeker”, vertelde de Nederlander. “We hadden een geweldige start van het weekend. Ik wist dat we er de auto voor hadden, we waren zo snel. Ik ben heel blij voor het team. Het was een perfecte dag. Om hier vorig jaar mijn eerste podium te pakken en nu mijn eerste zege, dat is een droom die uitkomt.”

Dankzij de zege is Veekay opgeklommen tot de zesde plaats in het kampioenschap. Met 135 punten achter zijn naam kijkt hij nog wel tegen een achterstand aan van 41 punten op kampioenschapsleider Dixon.

De volgende race voor Van Kalmthout is de wereldberoemde Indy 500, op 30 mei. Op de oval van Indianapolis zullen 33 coureurs 200 ronden lang strijden om de zege – en traditiegetrouw de fles met melk. De kwalificatie voor die race is komend weekend. Dan zal ook ‘Bump Day’ plaatsvinden. Er staan 35 coureurs aangemeld voor de race, maar er is slechts plek voor 33. De twee langzaamste coureurs zullen de start dus niet halen.

Nederlandse autosport viert hoogtijdagen

Met Rinus van Kalmthout als nieuwe Nederlandse racewinnaar in een grote raceklasse viert de Nederlandse autosport hoogtijdagen. Max Verstappen maakt dit seizoen een goede kans om kampioen te worden in de Formule 1. Verstappen staat tweede in het kampioenschap met een achterstand van slechts 14 punten op zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton.

Vijf redenen waarom Max Verstappen (geen) kampioen wordt in 2021

In de elektrische raceklasse Formule E strijden twee Nederlanders mee: Nyck de Vries, de Formule 2-kampioen van 2019, en Robin Frijns. Laatstgenoemde leidt dat kampioenschap met 62 punten, gevolgd door De Vries met 57 punten. De Vries won al twee races dit seizoen: de seizoensopener in Saoedi-Arabië en de eerste race op het circuit van Valencia.

Formule 2

In de Formule 2, de opstapklasse van de Formule 1, vinden we Richard Verschoor en Bent Viscaal. Verschoor staat na één raceweekend – elk raceweekend kent drie races in deze klasse – op de zesde plaats, Viscaal staat achttiende zonder punten achter zijn naam.

Ten slotte zien we ook nog in de Porsche Supercup het Nederlandse GP Elite, dat met de kampioen van 2020, Larry ten Voorde, en Max van Splunteren in actie komt. Zij moeten hun eerste race van het seizoen nog rijden. Dat gebeurt komend weekend door de straten van Monaco, als voorprogramma van de Formule 1.

Larry ten Voorde: ‘De makkelijke weg is niet echt mijn ding’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.