Autovisie
Autovisie Nieuws 17 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Hollands glorie te koop: Porsche 911 2.7 Targa Rijkspolitie

De felgekleurde Porsche’s van de Rijkspolitie staan menig wat oudere automobilist nog helder voor de geest. Achter het stuur zaten mannen waar je respect voor had. En jaloers op was. Dat laatste hoeft niet meer want bij Bonhams is een originele politie-Porsche te koop.

Omdat er eind jaren ’50 nog geen snelheidslimiet gold werd er hard gereden op de Nederlandse snelwegen. Omdat ongevallen veelal fatale gevolgen hadden bezocht de Surveillancegroep Autosnelwegen (SAS) hun Duitse collega’s in de hoop een oplossing voor dit probleem te vinden. De autobahn was tenslotte een Duitse uitvinding toch? Om snelheidsmaniakken tot stoppen te dwingen waren de Duitsers al sinds 1956 actief met Porsches op de autobahn waarna een belerende preek kon volgen.

De SAS besloot na haar bezoek om proef te draaien met de Porsche 356 Cabriolet, deze bleek al snel succesvol. Daarna werd de eerste bestelling voor een serie Porsches geplaatst bij Pon en de selectie van de agenten die achter het stuur plaats moesten nemen kon beginnen. Daarbij hanteerde men opmerkelijke criteria zoals: minimaal 25 jaar oud, fysiek in perfectie conditie, getrouwd en bij voorkeur ook met kinderen. Die laatste twee eisen moesten waarschijnlijk bijdragen aan een verhoogd verantwoordelijkheidsgevoel.

In 1966 werd de 356 afgelost door de Porsche 912, het goedkopere broertje van de 911. Tot 1968 was deze Targa voorzien van een uitritsbare softwindow. Later stapte men over op de 911 met de 964 als laatste der mohikanen. Vanwege de hoge kosten moest men op zoek naar een alternatief, dat werd uiteindelijk de Volvo 850.

Deze Porsche 911 2.7 Targa met chassisnummer 9115110341 wordt binnenkort geveild door veilinghuis Bonhams tijdens de Zoute Sale in België op 9 oktober aanstaande. De auto is in november 1974 nieuw geleverd door Pon’s Automobielhandel in Amersfoort in Grand Prix wit met optioneel een extra spiegel aan de passagierszijde, ruitenwisser op het achterruit en mistlampen aan de voor- en achterzijde. De auto ging binnen het corps door onder de naam ‘Alex 12.85’. De standaard procedure destijds na het beëindigen van het gebruik door de Rijkspolitie was dat deze niet meer herkenbaar was als politieauto en naar het buitenland werd geëxporteerd. Inmiddels is de auto uitvoerig gerestaureerd waarbij de motor opnieuw is opgebouwd. Daarbij zijn zoveel mogelijk originele onderdelen zoals de politie deze destijds monteerde gebruikt. Volgens de verkoper verkeert de Porsche in een zeer goede staat en beschikt deze over een Porsche certificaat. De auto staat op Nederlands kenteken en heeft slechts 200 kilometer op de teller staan sinds de restauratie. De verwachte opbrengst ligt tussen de € 95.000 en € 145.000. Via THECOOLCARS.nl de plek voor het delen van advertenties van oldtimers, youngtimers en klassiekers van de toekomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.