Hoe zou jij de Aston Martin V12 Speedster bestellen?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2FDSC2615AM-V12-Speedster-.jpg)
Als je weet dat de Aston Martin V12 Speedster door Q by Aston Martin wordt gemaakt, zoals het totale project bij de personaliseringstak is ondergebracht, dan weet je dat je niet met de gebruikelijke prijslijst en kleurenkaart te werk gaat. Alles is mogelijk. Het bedrijf biedt zelfs mogelijkheden om de open tweezitter in oude, historische kleurschema’s af te leveren.
Wat is het meest iconische model uit de historie van Aston Martin? Een moeilijke keuze, maar op het gebied van autosport is dat zonder twijfel de DBR1, waarmee de Engelse sportwagenbouwer de 24 uurs-race van Le Mans in 1959 op zijn naam schreef. Naar voorbeeld van die succesvolle racewagen brengt de Engelse fabrikant de V12 Speedster uit. Net als de Le Mans-racer heeft hij een lange neus, geen voorruit, geen dak, een lage carrosserie en achterop twee bulten. In stijl van de racewagen dien je ook veiligheidshalve met een helm op te rijden.
Aston Martin met racejas
De V12 Speedster ademt de sfeer van de DBR1 en moet ook dezelfde rijbeleving bieden. Maar de link tussen grootvader DBR1 en kleinzoon V12 Speedster kan nog duidelijker worden. Want Q by Aston Martin kan de V12 Speedster in dezelfde groene kleur leveren. Het maakt hem wel af. De Engelsen leveren voor de liefhebber ook andere kleurstellingen, allemaal gebaseerd op aloude racewagens. De heren geven aan dat de speciale aankleding niet voor alle 88 klanten is weggelegd, want de speciale divisie heeft er de capaciteit niet voor om alle exemplaren van de bijzondere ‘racejas’ te voorzien.
VIDEO ASTON MARTIN V12 SPEEDSTER
V12 Speedster is geen daily driver
Nu is de kans dat je rijdend in je V12 Speedster een van de andere 88 stuks tegen komt, uiterst klein. De V12 Speedster is ook niet bepaald een daily driver. Hij is ten eerste uiterst prijzig, want rond de één miljoen euro op Nederlands kenteken en heeft geen voorruit en dak. Wanneer je de open tweezitter ziet rijden, weet je dus een ding zeker. Het is die dag heel mooi weer.
Aston Martin start de bouw van de open tweezitter eind dit jaar. Het eerste exemplaar gaat begin volgend jaar de weg op.
Lees ook:
Ook interessant
-
Dit is het daadwerkelijke verbruik van de Honda ZR-V
-
Column: ‘Elektrische auto’s zijn de oplossing niet’
-
15- en 14-jarige vluchten in gestolen Toyota voor politie
-
’s Werelds goedkoopste auto van Tata als Nederlandse occasion
-
Waarom de GT3 R Rennsport de ultieme Porsche 911 is, maar je ‘m niet wil
-
Dit kost de Volkswagen ID.7 in Nederland
-
Deze bekeuringen moet je niet betalen!
-
Mistig? Dit is wanneer je mistlampen mag gebruiken
-
Bijna 40 procent van de Nederlanders vult ruitenvloeistof eigen auto niet bij
-
De BMW X2 moet gewoon lekker normaal doen
-
Waarom de elektrische auto van Huawei Tesla van zijn troon kan stoten
-
Autorijden is duur: maar carpoolen voor veel Nederlanders geen optie