Remco Slump
Remco Slump Nieuws 6 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe drempels en slecht asfalt jouw elektrische auto kunnen opladen

Een elektrische auto gebruikt zijn fysieke remmen nauwelijks. Hij vertraagt meestal op zijn elektromotor en wint op die manier een deel van de kinetische energie terug. Maar wat nou als je ook elektriciteit kunt opwekken via de wielophanging …

De wielen van een auto gaan op en neer door onder meer slecht asfalt, kuilen in de weg en verkeersdrempels. BMW heeft nu bedacht dat je daar eveneens energie mee kunt terugwinnen.

Energie terugwinnen via de vering

Oneffenheden in de weg worden geabsorbeerd door de veren en de dempers van een auto. De energie die daarbij vrijkomt, vervliegt nu eigenlijk, vooral als warmte. Maar daar moet verandering in komen, vindt BMW.

BMW
(Afbeelding: Duits patentbureau)

De Zuid-Duitse fabrikant heeft een heel slim idee gepatenteerd, zo spotte de website CarBuzz. Simpel gezegd heeft BMW een arm aan de wielophanging vastgemaakt, die omhoog gaat als het wiel inveert en naar beneden als het wiel uitveert.

De arm zit vast aan een generator met een vliegwiel en een kleine koppeling. Als het wiel inveert, brengt de arm het vliegwiel in beweging, maar is de koppeling open. De generator draait dus niet mee.

BMW blaast nieuw leven in jeugdheld: 3.0 CSL – en die gaat echt in productie

Veert het wiel uit, dan gaat de koppeling dicht en wordt de energie die in de vering zit opgeslagen via de arm en het vliegwiel overgedragen op de generator, die er elektriciteit mee genereert.

Waarom alleen bij de uitgaande slag?

Waarom werkt het alleen bij de uitgaande slag? Omdat een wiel heel plotseling inveert als het een kuil raakt. De ophanging moet dan zo snel mogelijk zo veel mogelijk energie overdragen aan de vering. De uitgaande slag gaat langzamer en gecontroleerder.

De nieuwe BMW M2 zou weleens dé ideale M-sportwagen kunnen zijn

Elektriciteit die je terugwint is gratis

Het voordeel van het systeem is dat de energie die je uit de vering terugwint bij wijze van spreken gratis is. De energie om op gang te komen heb je  al gebruikt, een deel ervan krijg je via de remmen terug, dus wat er via de ophanging komt is extra.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.