Remco Slump
Remco Slump Nieuws 14 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Hiermee gaat Lamborghini op Le Mans Ferrari in de pan hakken

Ferrari heeft afgelopen maand voor het eerst in decennia de 24 uur van Le Mans gewonnen. Ze versloegen daarmee geduchte concurrenten, zoals Cadillac, Peugeot, Porsche en Toyota. Maar volgend jaar wordt de strijd pas echt episch, als ook Lamborghini meedoet.

Het verhaal is bekend. Tractormagnaat Ferruccio Lamborghini was ontevreden over de koppeling van zijn Ferrari 250 GT en vond de klantenservice van Ferrari maar slecht. Hij kaarte het probleem aan bij Enzo Ferrari, die hem hooghartig en trots de deur wees. Ferruccio was woest en besloot dat hij betere auto’s kon maken dan Ferrari. De rest is geschiedenis.

Lamborghini versus Ferrari op Le Mans

We kunnen dus stellen dat de oude vete tussen Ferrari en Lamborghini volgend jaar pas echt uitgevochten wordt, als beide kemphanen het tegen elkaar gaan opnemen tijdens de 24 uur van Le Mans op het Franse Circuit de la Sarthe. Ferrari doet mee met de 499P, Lamborghini zet daar deze SC63 tegenover, die deze week op het Goodwood Festival of Speed is onthuld en meteen daarna begint aan zijn eerste testrondjes op het circuit.

Lamborghini SC63
(Afbeelding: Lamborghini)

Geen V10 of V12, maar een hybride-V8

Hij wordt vanaf 2024 ingezet in het FIA World Endurance Championship en IMSA Weathertech Sports Car Championship, waaronder de 24 uur van Le Mans, 24 uur van Daytona en 12 uur van Sebring vallen. Omdat de SC63 een Lamborghini is, zou hij eigenlijk aangedreven moeten worden door een atmosferische V10 of V12, maar helaas… dat mag niet. Dus is er gekozen voor een 3,8-liter twinturbo V8 met een hybridesysteem.

Is deze Ferrari SF90 XX de spirituele opvolger van de F50?

Lamborghini SC63
(Afbeelding: Lamborghini)

Met twee Formule 1-coureurs aan de start

De krachtbron is speciaal voor de SC63 ontwikkeld en krijgt in de LMDh-klasse een restrictor, zodat het vermogen niet boven de 680 pk uitkomt. Hij krijgt verder een standaard LMDh-versnellingsbak, -batterij en -elektromotor/generator. Op het circuit zal de SC63 zijn uitgedost in groen en zwart, met uiteraard de kleuren van de Italiaanse vlag in de striping. Als coureurs heeft Lamborghini Daniil Kvyat en Romain Grosjean aangetrokken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.