Het zit zonneauto’s niet mee! Sono Motors stopt definitief met de Sion
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F12%2Fsono_motors_sion_production_design_2_cts.jpg)
Het gaat niet zo best met elektrische auto’s op zonne-energie. De productie van de Nederlandse Lightyear 0 is stilgelegd en ook de komst van de betaalbaardere Lightyear 2 is onzeker. Daarbij heeft het Duitse Sono Motors net de stekker uit de Sion getrokken.
Sono Motors is niet failliet, overigens. Sterker nog, het gaat uitstekend het bedrijf. Sono Motors is heel succesvol op het gebied van zonnetechnologie, alleen de autozaken gaan niet zoals gehoopt.
Rijden met prototype Sono Motors Sion
Autovisie mocht al in 2018 rijden met een prototype van de compacte Sion. Het model zou in Duitsland 25.000 euro gaan kosten en zou worden uitgerust met een 54 kWh-batterij, waarmee hij een bereik van ruim 300 kilometer kon halen.
We noemen de Lightyears en de Sono Motors Sion zonneauto’s, maar dat zijn ze strikt genomen natuurlijk niet. Het zijn EV’s die onderweg stroom binnenhalen met zonnepanelen. De Sion zou er in een week zo’n 112 kilometer aan range bij kunnen krijgen.
In december nog #SaveSion-campagne
In december probeerden Jona Christians en Laurin Hahn, oprichters van Sono Motors, nog een keer om de Sion van de grond te krijgen. Ze startten de #SaveSion-campagne en probeerden in 50 dagen voldoende geld binnen te halen om de productie te starten.
Failliete Lightyear maakt doorstart. Maar voor productie is 1 miljard nodig!
De mannen zeiden 3500 mensen nodig te hebben die een vooruitbetaling wilden doen. Klanten die hun aankoop zouden vastleggen, konden maximaal 3000 euro korting krijgen op de aanschafprijs.
De Sion gaat niet worden gebouwd
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F12%2Fsono_motors_sion_production_design_4_cts.jpg)
Laurin Hahn vertelde aan de Duitse krant Spiegel dat het moeilijk was om investeerders te overtuigen. Volgens hem spelen de hoge rente, de inflatie en de marktsituatie daarin een rol. “Beleggers trekken zich steeds meer terug uit risicovolle ondernemingen.”
Vergeet Lightyear, hier is de betaalbare zonneauto van Aptera
Daarbij speelt mee dat de Sion niet in een duur segment opereert, maar juist betaalbaar moet zijn. Dat maakt het extra moeilijk om er geld mee te verdienen, onder meer omdat de marges zo klein zijn en de productiekosten zo hoog.
Voor serieproductie 210 miljoen nodig
In december schatte Jona Christians dat er 210 miljoen euro nodig was om de serieproductie van de Sion te beginnen bij Valmet in Finland. Lightyear had de bouw van de Lightyear 0 ook bij dat bedrijf ondergebracht.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F12%2Fsono_motors_sion_production_design_3_cts.jpg)
Tot nu toe heeft Sono Motors via klanten zo’n 50 miljoen euro aan toezeggingen binnengehaald. Die zullen niet worden gebruikt. In totaal zijn er meer dan 45.000 reserveringen gedaan voor de Sion: à raison de 44 miljoen euro. Dat geld wordt nu terugbetaald.
Lees ook:
Ook interessant
-
Is de 911 S/T de duurste, puurste en lichtste Porsche?
-
Je raadt nooit de motor van deze caravan/camper-Volkswagen T1
-
Vaak krassen op je auto? Deze optie voorkomt ze, aldus Elon Musk
-
‘Goedkope’ Chinese concurrent Mercedes G-klasse kan varen!
-
De allereerste hybride is zuinig en koop je voor minder dan een elektrische fiets
-
Kabinet trekt 125 miljoen uit voor waterstof, dit zijn de plannen
-
Review SsangYong Torres – Te bestellen als je ‘m echt wil hebben
-
Covermodel: Fiat 2300 Coupé, ‘Een waardig topmodel’
-
Lege accu? Dit kost het als je strandt met je elektrische auto
-
Deze auto’s moet je nooit kopen volgens ChatGPT
-
Occasions: 3 comfortabele top-middenklassers voor 15.000 euro
-
Deze zelfgebouwde Saab EX kan van jou zijn, en dat wil je