Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 14 apr 2021

‘Elon Musk wilde Volkswagen-baas ceo van Tesla maken’

Herbert Diess, de huidige baas van de Volkswagen Groep, heeft al meermaals uitgesproken Tesla als dé grootste concurrent zien. Maar het had niet veel gescheeld of Diess was zélf ceo van de Amerikaanse EV-gigant.

Dat schrijft de Duitse tak van Business Insider. Volgens het medium zou de Oostenrijker in 2015 de kans hebben gehad de overstap te maken naar Tesla. Diess was destijds nog maar net vertrokken bij BMW en op zoek naar een nieuwe baan. Er zou zelfs al een arbeidsovereenkomst klaar hebben gelegen waar Diess enkel nog z’n handtekening onder hoefde te zetten.

Verkoop van Tesla aan Apple

Dat deed Diess dus niet. Waarom hij besloot geen handtekening onder het contract te zetten, is nog niet duidelijk. Feit is natuurlijk dat Tesla destijds een veel kleiner bedrijf was dan het nu is, waarbij zelfs Elon Musk niet al het vertrouwen in de toekomst had. Zo gaf hij onlangs nog toe dat hij rond die periode het bedrijf ook wilde verkopen aan Apple.

Wel verklaart het nieuws de relatie tussen Elon Musk en Herbert Diess. Hoewel de Oostenrijkse VW-baas altijd zegt dat Tesla de grootste concurrent voor het concern is, ziet hij de producten van het Amerikaanse bedrijf ook als maatstaf. Bovendien spreken de twee altijd met respect over elkaar. Aan de andere kant heeft Elon Musk het in het verleden al opgenomen voor Diess. Zo complimenteerde hij de VW-baas eerder al om het enorme elektro-offensief dat hij in gang heeft gezet. Bovendien was de Amerikaan enthousiast over de Volkswagen ID.3, toen de twee topmannen vorig jaar samen een testrit met de elektrische Volkswagen maakten.

Ferdinand Piëch

Het is overigens niet de eerste keer dat Volkswagen en Tesla op zakelijk vlak met elkaar in verband worden gebracht. Naar verluidt zou Ferdinand Piëch in 2013, toen hij in de raad van bestuur van de Volkswagen Groep zat en net een testrit met de Model S had gemaakt, al hebben geadviseerd (een deel van) Tesla over te nemen. Het gerucht gaat zelfs dat Martin Winterkorn, ceo van Volkswagen op dat moment, contact opnam met Musk om een overname te bespreken. De Amerikaan wuifde het aanbod weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.