Autovisie
Autovisie Nieuws 28 aug 2019

Helft autobezitters weet hoogte eigen risico autoverzekering niet

Elke autobezitter sluit zelf een autoverzekering af, maar bijna de helft van de mensen heeft geen idee hoe hoog hun eigen risico is. Dat blijkt uit een kort onderzoek van Focwa, brancheorganisatie voor schadeherstelbedrijven. 

Ongeluk verzekering

Mensen die een autoverzekering afsluiten, zoeken een verzekering die het best bij hen past. De hoogte van de premie is daarin vaak doorslaggevend. Daarbij let een groot deel niet op de hoogte van het eigen risico. Dat blijkt uit een kort onderzoek van Focwa.

Verontrustend

Reden voor dat onderzoek waren de verontrustende berichten die zij van schadeherstelbedrijven kregen. “Zij krijgen steeds vaker mensen met schade over de vloer die bij het horen van de herstelkosten hun auto de garage weer uitrijden”, zegt Brecht Grieten, woordvoerder van Focwa, tegen Autovisie. “Mensen houden er geen rekening mee dat ze een eigen risico moeten betalen, als de verzekeraar de schade niet betaalt. Toch is het van belang dat mensen hiervan op de hoogte zijn. Schadeherstel wordt de komende jaren alleen maar belangrijker door de komst van complexere auto’s. Onderhuidse veiligheidssystemen worden al snel aangetast bij een klein ongeluk.”

Focwa deed een onderzoek bij particuliere autobezitters, omdat zakelijke rijders hun schade altijd moeten laten herstellen. Daaruit bleek dat 49% geen idee had hoe hoog hun eigen risico was. De helft daarvan wist zelfs niet eens dat ze een eigen risico hadden. Onder de jongere autobezitters weet 55% niet hoe hoog het eigen risico is.

Vervolgonderzoek

“Verontrustende cijfers”, zegt Grieten. “Dit was een eerste, plat onderzoek waarin autobezitters maar twee vragen werden gesteld. We zijn nu bezig om een vervolgonderzoek op te zetten, om meer informatie naar boven te krijgen.” Zo is het bijvoorbeeld interessant om te onderzoeken wat voor auto’s mensen rijden die geen kennis over hun eigen risico hebben. Mensen met oudere, goedkopere auto’s zijn waarschijnlijk minder geïnteresseerd in de hoogte van hun eigen risico dan mensen die een gloednieuwe auto rijden. Het uitgevoerde onderzoek heeft zich daar niet op gericht. “Momenteel zoeken we naar goede uitgangspunten voor een vervolgonderzoek. Daar zijn genoeg redenen voor gezien de uitkomsten van het eerste onderzoek”, besluit Grieten.

Reageer op artikel:
Helft autobezitters weet hoogte eigen risico autoverzekering niet
Sluiten