Autovisie
Autovisie Nieuws 2 mei 2016

Onder de hamer: de allereerste Lancia 037

De Lancia 037 kreeg een zware taak mee. Als opvolger van de legendarische Stratos moest hij voor de volgende rallysuccessen voor Lancia gaan zorgen. Dit is de allereerste, met chassisnummer 001 en binnenkort gaat hij onder de hamer.

Lancia 037 001 Bonhams -1- Autovisie.nl

Group B

Group B, de koningsklasse van de rallysport, ging in 1982 van start. De auto’s die ervoor ontwikkeld werden, behoren nog altijd tot de snelste rallywagens ooit. Het eerste jaar was nog niet heel succesvol voor Lancia, maar in 1983 won Lancia de constructeurstitel met de Lancia 037. Hij moest het opnemen tegen Audi’s Quattro, die door zijn vierwielaandrijving over het algemeen beter presteerde dan de achterwielaangedreven Lancia. De 037 domineerde echter de asfaltritten in 1983.

Prototype

Lancia gebruikt de Group 5 Montecarlo als basis voor de ontwikkeling van de 037.  In juli 1980 werden de schetsen goedgekeurd en in september van dat jaar begon de bouw van dit eerste prototype. Op 24 december 1980 werd er voor het eerst getest met de auto. Toen wel zonder de supercharger die hij later zou krijgen, omdat daar nog de nodige problemen mee waren. Het serieuze testwerk begon na de Kerst, toen ook de supercharger werd gemonteerd en hij voor het eerst de windtunnel in ging. Niet al het testwerk was even vriendelijk voor dit prototype: het was ook de eerste 037 die op gravel werd geprobeerd.

Veiling

Na de intensieve testperiode werd deze Lancia 037 overgenomen door de man die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling, Sergio Limone. Vervolgens is dit prototype nog een aantal maal gewisseld van eigenaar. In 2012 werd begonnen met de restauratie en in 2014 was hij helemaal klaar. Nu is de auto volgens veilinghuis Bonhams in een absolute topstaat. Hij komt met alle mogelijke documentatie en verschillende foto’s van de ontwikkeling van de auto. Op 13 mei gaat hij in Monaco onder de hamer. De geschatte opbrengst is 320.000 tot 400.000 euro.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.