Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 28 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Grootste daling brandstofprijzen in twaalf jaar

De daling van de brandstofprijzen was in maart 2020 de sterkste sinds 2008. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag deelt.

Begin vorige maand brak de coronacrisis uit in Nederland. De pandemie heeft ook een enorme impact op de prijzen aan de pomp. Gemiddeld daalde de brandstofprijs in maart met 6,1% ten opzichte van de maand daarvoor. Dat is de sterkst gemeten daling sinds november 2008. Toen daalden de brandstofprijzen enorm als gevolg van de kredietcrisis. De prijzen daalden toen met 9,4 procent ten opzichte van de maand daarvoor.

Gemiddelde benzineprijs

Op 11 maart 2020 bedroeg de gemiddelde prijs voor een liter benzine in ons land 1,579 euro. Een liter diesel kostte toen 1,272 euro, dezelfde hoeveelheid LPG kostte 0,617 euro. Maar ook daarna daalden de prijzen flink. Op 20 april mat het CBS de volgende bedragen:

  • Benzine: 1,469 euro per liter;
  • Diesel: 1,227 euro;
  • LPG: 0,542 euro.

Dat zijn overigens (nog) wel flink hogere prijzen dan in de crisis van 2008: toen kostte een liter benzine op de goedkoopste dag 1,15 euro.

Prijsontwikkeling

De prijs van benzine wordt bepaald door de prijs van ruwe olie, accijnzen, btw-tarieven, de dollarkoers en de vraag naar benzine. Een vat ruwe olie kostte in maart 34 dollar, maar die prijs blijft de komende maanden dalen. Omdat de belastingcomponenten meestal al voor een langere periode vastliggen, betekent de flinke daling in de olieprijs niet dat ook de benzineprijzen met hetzelfde tempo dalen. De belastingcomponenten vormen immers tweederde van de prijs die de consument aan de pomp voor een liter brandstof betaalt.

Locatie pompstations

Het CBS onderzocht daarnaast nog het effect van de pomplocatie op de brandstofprijzen. Het mag geen verrassing zijn dat tankstations langs de snelweg duurder zijn dan andere stations. Gemiddeld betaalde de consument in maart bij een pompstation aan de snelweg 11 cent meer dan bij een bemand station dat niet aan de snelweg ligt. Onbemande stations waren gemiddeld het goedkoopst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.