Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 24 jan 2018

GP Monaco-winnende McLaren van Ayrton Senna onder de hamer

Ongeveer 25 jaar nadat de legendarische autocoureur Ayrton Senna de McLaren-Ford MP4/8A over de finishlijn van de Grand Prix van Monaco reed, gaat de rood-witte Formule 1-bolide onder de hamer. En nog wel in Monaco!

ayrton senna mclaren autovisie

Veilinghuis Bonhams veilt de Formule 1-auto. Hij wordt op 11 mei 2018 in Monaco aangeboden. Voor wie geïnteresseerd is in de succesvolle Formule 1-bolide is er van 6 tot en met 8 februari de mogelijkheid om de auto in Le Grand Palais te Parijs te bekijken.

Slechte start

Senna reed met de auto als eerste over de streep tijdens de Grand Prix van Monaco in 1993. Het was een succesvol einde van een raceweekeinde dat slecht van start ging. De Braziliaan reed de auto tijdens de vrije training in de vangrail. De monteurs konden de auto opnieuw opbouwen. Het team deed een geweldige job, want tijdens de kwalificatie reed Senna de McLaren-Ford naar de derde startpositie. Mede door het uitvallen van Michael Schumacher en zijn Benetton vanaf plaats twee en een tijdstraf van Williams-coureur Alain Prost op pole position werkte Senna zich naar voren. Toen hij over de finishlijn reed, had hij een voorsprong van slechts 15 tellen op Damon Hill in zijn Williams.

McLaren

De MP4/8A kwam in het 1993-seizoen als tweede onder de finishvlag door tijdens de Grand Prix van Spanje en Frankrijk en als vierde in Duitsland en België. Dankzij de MP4/8A stond McLaren vanaf dat seizoen te boek als het meest succesvolle Formule 1-team in de geschiedenis van de competitie. Het passeerde Ferrari.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.