Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 14 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Gaat deze goedkope EV van de Chinese Google Europa veroveren?

Sinds de komst van elektrische auto’s, verspreiden veel Chinese bedrijven hun modellen over de Europese markt. Absoluut expert op dit gebied is Geely. De fabrikant komt nu met nog een merk en nieuwe goedkope EV: de Jidu Robo-1.

Geely kennen we van merken als Volvo, Lynk & Co. en Polestar, maar produceert ook voor andere merken elektrische auto’s. Zo gaat het voor de #1 de samenwerking aan met Smart. Van Jidu is de autobouwer deels eigenaar, de resterende aandelen zijn in handen van Baidu (de Google van China).

Een auto van Geely en de Chinese Google

Met een concern als Baidu als schepper van de Jidu Robo-1, kan de EV niet anders dan gericht zijn op hightech. De Chinese zoekmachine heeft immers al autonome taxi’s rijden in Beijing (Peking).

(Afbeelding: Jidu)

De goedkope Chinese EV kan autonoom rijden op het vierde niveau. Dit betekent dat de SUV het rijden op de meeste wegen volledig uit handen kan nemen. Het doet dit middels tal van sensoren en scanners.

Google-kopstuk over Tesla Autopilot: “Dit gaat nooit volledig werken”

Om te beginnen klappen twee Lidars als een soort koplampsproeiers uit de motorkap van de goedkope EV. Deze lasers werken samen met twaalf camera’s, evenzoveel utrasonische radars en vijf millimetergolfradars. De fabrikant heeft zoveel vertrouwen in de techniek dat het een wegklapbaar Yoke-stuurwiel monteert.

Een goedkope elektrische auto met vleugeldeuren

Al deze techniek is verstopt in een strak vormgegeven koets, zonder toeters en bellen. Alhoewel, de voorste portieren slaan schuin naar boven open en de achterste toegangspoorten zijn ‘suicide doors’.

Goedkope elektrische auto, Chinese EV, Google, Jidu Robo-1
(Afbeelding: Jidu)

In het interieur is plek voor vier personen. De bestuurder en passagier op de eerste zitrij worden gescheiden door een strakke middentunnel met aanraakgevoelige knoppen. Met deze knoppen kan je het infotainmentscherm bedienen dat bijna de volledige breedte van het dashboard beslaat.

Jidu Robo-1 is een goedkope EV

De specificaties van het accupakket, de elektromotor en veel andere belangrijke informatie, ontbreekt nog. Jidu wil volgend jaar al starten met de verkoop van de Robo-1, een model dat naar verluidt zo’n 30.000 euro gaat kosten. Of de goedkope EV met deze lage prijs in Europa de concurrentie kan verslaan, is nog maar de vraag. De tech-EV van de Chinese Google en Geely heeft in ieder geval de interesse gewekt!

Onze uitgebreide ervaringen met een Chinese Tesla Model 3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.