Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 20 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Gezondheidsschade door uitlaatgassen is 4000 euro per auto’

Giftige uitlaatgassen van auto’s zouden de samenleving gemiddeld 4000 euro per auto kosten. Dat heeft Milieudefensie berekend aan de hand van Engels onderzoek. Volgens de Gezondheidsraad sterven jaarlijks 12.000 Nederlanders door luchtvervuiling.

Fotocredit: Hollandse Hoogte

Volgens Milieudefensie is voor het onderzoek gebruikgemaakt van rekenmethoden die zijn ontwikkeld door een aantal Britse universiteiten en de Britse overheid. De methoden zijn toegepast op de Nederlandse situatie, waarbij er verschil is gemaakt tussen de uitstoot van auto’s op benzine, diesel en elektriciteit. Diesels zouden voor bijna tien keer zoveel gezondheidsschade zorgen dan benzineauto’s. Omgerekend naar geld is een gemiddelde dieselauto over zijn levensduur goed voor 14.700 euro aan schade. Een benzineauto komt tot 1600 euro en een EV tot 900 euro.

Stikstofdioxide en fijnstof

De schade is berekend aan de hand van de hoeveelheid stikstofdioxide en fijnstof die een auto gemiddeld uitstoot, aldus Milieudefensie. Ook de hoeveelheid fijnstof die in de lucht komt door remmen en de slijtage van de banden is meegenomen. De gezondheidsschade bestaat uit zorgkosten die gemaakt moeten worden voor de medische behandeling van luchtweg-, hart- en vaatziekten. Volgens Milieudefensie moet de overheid veel meer dan nu duurzaam vervoer stimuleren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.