Autovisie
Autovisie Nieuws 16 dec 2019

Gerucht: BMW 1 Serie slechts kort leverbaar

De verkoopstart van de BMW 1 Serie is goed en wel onderweg of er wordt al gesproken over het productie-einde. Volgens de website BMW Blog kent de nieuwste 1 Serie de kortste levenscyclus van alle drie de generaties.

BMW zou volgens geruchten de bouw van de 1 Serie alweer na vijf jaar staken. Dat betekent een voortijdig einde van de vijfdeurs hatchback, want normaliter blijft de modellijn zo’n zeven tot acht jaar in productie. De eerste editie verscheen in 2004 en verliet het toneel in 2011. De vorige editie werd eerder dit jaar afgelost.

BMW 1 Serie

BMW Nederland

De website geeft aan dat het een gerucht is en niet meerdere bronnen voor het bericht te hebben. De woordvoerster van BMW Nederland laat desgevraagd weten nooit op geruchten en toekomstplannen te reageren. De huidige transitie van verbrandingsmotoren naar elektrische aandrijflijnen zorgen bij veel autobouwers voor veel stress en slokt veel ontwikkelingscapaciteit op. BMW heeft zijn grote platform enkele jaren geleden aangepast om hem eenvoudig aan te passen aan een aandrijflijn bestaande uit een verbrandingsmotor, een benzinemotor met elektro-ondersteuning of een elektromotor. Een reden voor de korte levensyclus zou de omschakeling naar een ander platform kunnen zijn, zodat de volgende 1 Serie (video) als volledig elektrische variant op de markt kan komen.

Einde BMW i3

Een levenscyclus van vijf jaar betekent dat de 1 Serie in 2024 wordt vervangen. In dat jaar komt ook de i3 te vervallen. Of een en ander met elkaar te maken heeft, is niet bekend. Het is niet voor het eerst dat een model korter dan de gebruikelijke levenscyclus in productie is. Mercedes bouwde de eerste GLE Coupé relatief kort, omdat de Coupé laat in de levenscyclus van de GLE verscheen. Toen de SUV werd vervangen, trok Mercedes de levenscyclussen van de twee GLE-varianten gelijk. Dat geldt tevens voor de eerste XF en XF Sportbrake van Jaguar. De derde generatie X5 van BMW werd vervangen op het moment dat het nieuwe platform beschikbaar was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.