Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 15 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

De elektrische Totem GT Electric klinkt als een klassieke Alfa Romeo

Een reguliere elektrische auto klinkt letterlijk nergens naar, maar dat betekent niet dat álle EV’s geen geluidsbeleving kunnen bieden. Wat te denken van de Totem GT Electric, die je het gevoel kan geven in een klassieke Alfa Romeo te zitten.

Of in honderden andere auto’s met heel verschillende motoren. Dat is allemaal mogelijk, zegt Totem Automobili, het Italiaanse bedrijf dat een elektrische restomod bouwt van de Alfa Romeo GT Junior 1300. Het werkt daarvoor samen met Emula One, dat een technologie met de naam McFly heeft ontwikkeld die allerlei motorgeluiden kan nabootsen.

Koppelcurve

En dan gaat het niet om een flauw deuntje uit de speakers in je Totem GT Electric. Nee, de technologie is zo geavanceerd dat het in verhouding staat tot de manier waarop je de auto rijdt. Het systeem is gekoppeld aan de vermogens- en koppelcurve van de auto, en berekent op basis daarvan welk geluid een verbrandingsmotor in de situatie zou maken. De Totem GT Electric heeft vier speakers in de neus en vier in z’n bilpartij, die worden bijgestaan door een subwoofer en hun geluid aan de buitenwereld presenteren. Ook het interieur kent vier speakers, waarvan er twee in het dashboard zijn verwerkt zodat je ‘t gevoel hebt dat het geluid inderdaad uit de motorruimte van de auto komt. Dat alles moet ongeveer zo klinken:

Totem Automobili laat weten dat ‘t niet alleen bij geluid blijft. De GT Electric vibreert ook, zodat je écht het gevoel hebt in een klassieke Alfa Romeo met karakteristieke vierpitter te zitten. Zoals je hieronder ziet heeft de GT Electric zelfs digitale toerentellers, die je laten zien hoeveel omwentelingen de krukas maakt als je je rechtervoet beweegt. Althans, als je een auto met krukas zou hebben.

Mensen die zeggen dat EV’s geen beleving bieden, worden door Totem Automobili dus de mond gesnoerd. Al blijft het de vraag of de GT Electric een bijzondere en plezierige ervaring biedt. Het ziet er ergens allemaal erg vreemd uit: een auto die geen verbrandingsmotor heeft maar wel doet alsof.

Exclusief

Of we ‘t ooit kunnen gaan ervaren is de vraag, want de Totem GT Electric wordt in een kleine oplage gebouwd. Naar verluidt verschijnen er maar 20 exemplaren van de moderne Alfa Romeo. In het nieuwe subframe plaatsen de Italianen een elektromotor die enkel de achterwielen aandrijft. Die is goed voor 386 kW, oftewel 525 pk. Het koppel bedraagt 940 Nm. Vanuit stilstand kan de Totem GT Electric binnen 3,4 tellen de 100 km/h aantikken. Het batterijpakket meet 50,4 kWh en is goed voor ongeveer 320 kilometer. Meer informatie over deze bijzondere ‘elektromod‘ vind je hier!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.