Autovisie
Autovisie Nieuws 9 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Gekunsteld: Opvallende raam- en daklijnen

De styling van een auto, in samenhang met het continu vernieuwend willen zijn, levert ontwerpers meer dan eens hoofdbrekens op. Soms lijken bepaalde lijnen als een noodoplossing in het uiteindelijke ontwerp te zijn verwerkt. Haastklussen die soms resulteren in esthetische ellende.

Bij veel fabrikanten blijkt de daklijn een heikel punt. Als deze er niet behoorlijk uitziet kan het ervoor zorgen dat de styling van de gehele auto, goede aspecten ten spijt, volledig in het water kan vallen. Simpelweg omdat je nergens anders naar kan kijken. We pakken er een paar recente voorbeelden bij. De een wat extremer of discutabeler dan de ander.

Mini Coupé

Sinds dit jaar niet meer in productie en dat lijkt maar beter ook. Een van zichzelf coole Mini waar een olifant achterop heeft gezeten. Zonde, onpraktisch en bovenal niet zo fraai.

BMW i3

Tsja, dat is eigenlijk het eerste dat is ons opkomt. Ondanks dat de i3 boordevol doordachte techniek zit, lijkt de buitenkant er met zijn ratjetoe van ramen en deuren er een beetje bij in te zijn geschoten. Dat BMW de techniek wél met een goede styling kan combineren, bewezen ze met de i8.

Lexus RX 350

Ook bij Lexus resulteerde het strakke lijnenspel in een curieus achterruitje. Het plaatwerk is daardoor vervormd tot een soort dolfijnenvin, die we ook bij andere modellen terugzien.

 

Opel Astra

Bij de Opel Astra vinden we een soortgelijke knik terug als bij de Lexus, maar dan in spiegelbeeld. Neemt niet weg dat deze Astra een verademing is ten opzichte van zijn gezapige voorgangers, die we kennen van een kleine tien jaar terug.

Dat een opvallende daklijn van alle tijden is bewijzen deze bolides wel.

Renault Avantime (1999-2003)

Een zeer gewaagd, doch fraai ontwerp van Renault. Niet iedereen kon de Avantime waarderen, want de verkoopcijfers waren dramatisch. De MPV-coupé werd al na tweeënhalf jaar uit productie gehaald.

Citroën Ami 6 (1961-1969)

Nog zo’n opvallende daklijn, of beter gezegd: helemaal geen daklijn. Een staaletende haai lijkt een ferme hap uit de achterkant van deze Citroën te hebben genomen. Ook lijkt de auto een enorme tegenwind te hebben gehad. Geinig is hij wel.

SsangYong Rodius (2004-2007)

De daklijn is niet het enige probleem van deze nachtmerrie op wielen uit de fabriek van SsangYong. De metalen Z in spiegelbeeld leidt gelukkig wel enigszins de aandacht af van de rest van de auto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.