Autovisie
Autovisie Nieuws 12 feb 2019

Geestelijke vader Haynes Manual overleden

Grote kans dat je als autoliefhebber één van zijn boeken bezit. De Brit John Haynes publiceerde meer dan 300 boeken over het onderhouden en restaureren van auto’s – de Haynes Manual. De schrijver en gepassioneerd autoliefhebber overleed op 8 februari jl. op 80-jarige leeftijd.

Handleiding over het huwelijk

Wie ooit aan auto’s heeft gesleuteld, kent vast de boeken van John Haynes. De Engelstalige sleutelhandleidingen stonden vol met tips en foto’s over het (de)monteren van een motorblok of het restaureren van de carrosserie.

Behalve diverse sleutelboeken over auto’s en motoren, schreef Haynes ook boeken met een komische insteek. Zo kon je bijvoorbeeld boeken kopen over het onderhouden van de Millenium Falcon uit Star Wars of het sleutelen aan een Ferrari 312T Formule 1-auto. Haynes schreef zelfs een handleiding over het huwelijk. Het begon echter allemaal met een Austin 7.

Sleutelen aan Austin 7

Haynes schreef op 12-jarige leeftijd zijn eerste technische handleiding. later bouwde hij een Austin 7 om tot ‘Austin 7 Special’ die hij te koop had gezet. Hij werd overdonderd door positieve reacties en besloot zijn bouwverslag vast te leggen. Het boekje ‘Hoe bouw je een ‘750’ Special’ werd in een oplage van 250 stuks gedrukt en was binnen tien dagen uitverkocht.

In drie maanden uitverkocht

Tijdens zijn carrière bij de luchtmacht bleef Haynes handleidingen over auto’s publiceren. In 1965 vroeg een vriend of hij wilde helpen bij het opknappen van een Austin Healey Sprite. Haynes deed mee, maar realiseerde al snel dat er nauwelijks informatie beschikbaar was over het restaureren van de Sprite. Hij besloot uiteindelijk zelf alle stappen van het restauratieproces vast te leggen en uit te geven. In 1966 werd de eerste ‘Haynes Manual’ uitgebracht, waarvan de eerste druk binnen drie maanden uitverkocht was.

Tot op de dag van vandaag zijn er meer dan 200 miljoen Haynes Manuals verkocht.

Reageer op artikel:
Geestelijke vader Haynes Manual overleden
Sluiten