Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 20 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Geen V8-motor voor Jaguar XE

Ondanks dat Jaguar met de SV Project 8 aantoont dat een V8-motor prima onder de kap van de XE past, is de autobouwer niet van plan om de motorisering een vaste plek in het programma te geven. “Er staat geen R of RS met V8-krachtbron op de agenda”, stelt Jaguars designbaas Ian Callum.

De ontwerpchef ziet een XE met V8-motor persoonlijk wel zitten, maar geeft aan dat zo’n motorvariant niet voor de XE op de agenda staat. De fabrikant houdt het bij een eenmalige uitvoering, de gelimiteerde SV Project 8. In dat model lepelt de fabrikant zijn sterkste en meest potente achtcilinder krachtbron die het in huis heeft. Dat is de 5,0 liter V8-motor met supercharger die voor deze gelegenheid is opgevoerd tot 600 pk. Jaguar bouwt slechts 300 stuks. Om de ontwikkelingskosten binnen de perken te houden krijgen al die exemplaren het stuurwiel aan de linkerzijde. Het bedrijf elimineert daarmee een grote sportsedanmarkten als Australië, terwijl in Groot-Brittannië direct de afzetmogelijkheden worden beperkt. Voor de Nederlandse markt zijn twee orders genoteerd. De sportsedan ter grootte van de M3 met het vermogen van een M5 kost € 238.500,-.

LEES OOK: JAGUAR XE SV PROJECT 8: EEN MONSTER IS LOS…

Met 600 pk is de XE Project 8 overigens fors sterker dan de krachtigste uitvoering uit het reguliere programma, wat de XE S met zijn 3.0 V6-motor is. De S is 340 pk sterk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.