Autovisie
Autovisie Nieuws 10 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Gebruikte GTI’s vijf mille: Fiesta ST, Clio R.S. en Ignis Sport

Als deze gebruikte Ford Fiesta ST, Renault Clio R.S. en Suzuki Ignis Sport een politieke partij konden oprichten, zouden ze pleiten voor een eerlijkere pk-verdeling. Want een flinke dosis pit onder je gaspedaal heb je al voor 5000 euro, zo laten ze ons stuk voor stuk zien.

John Lennon had een hekel aan ‘Power to the people’, de hit waarmee hij in 1971 op de zesde plek in de UK Singles Chart terechtkwam. Achteraf noemde hij het lied “nogal gênant” en was hij het eens met Rolling Stone-journalist Hunter S. Thompson, die zei dat het als protestsong “tien jaar te laat kwam”. Het bracht de ex-Beatle ertoe negen jaar na de release te opperen dat hij het nummer in een “slaapachtige toestand” geschreven moest hebben.

Hoe dan ook, Power to the people kon wat óns betreft niet in een beter jaar zijn uitgekomen, want in 1971 kwam ook de Autobianchi A112 Abarth op de markt. Dit compacte schorpioentje had gif in zijn staart en liet de gewone man voor het eerst kennismaken met paardenkrachten die voorheen alleen bestemd waren voor een poeneriger publiek.

“Want als het op plezier voor pecunia aankomt, doen deze gebruikte drie u een aantrekkelijk bod…”

Het segment van de ‘hot hatchback’ was geboren en kwam daarna tot volle wasdom met de Simca 1100 Ti, Renault 5 Alpine en Volkswagen Golf GTI. Nou is die laatste inmiddels uitgegroeid tot een flinke wagen met een navenant prijskaartje van ruim vijfendertig mille, dus zit er voor de minder vermogende liefhebbers van vliegende vaart niets anders op dan een segment lager te kijken en terug te bladeren naar pagina 36 van deze Autovisie, waar de Ford Fiesta ST, Mini John Cooper Works, Nissan Juke Nismo RS, Opel Corsa OPC, Peugeot 208 GTi Renault Clio R.S. Trophy en Volkswagen Polo GTI het uitvechten in onze groepstest.

Wie geen 25.490 euro (Polo GTI) tot 39.995 euro (John Cooper Works) kan missen, blijft liever op deze pagina’s, want als het op plezier voor pecunia aankomt, doen deze gebruikte drie u een aantrekkelijk bod…

Meer lezen over de reportage met drie gebruikte GTI’s? Lees ‘Sociaal democraten: Fiesta ST, Clio R.S. en Ignis Sport’ op Blendle (€). De laatste editie van Autovisie Magazine is te downloaden via de Autovisie magazine app of  via de Android app (losse edities zijn gratis te downloaden voor abonnees).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.