Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 7 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Formule 1-race in Australië opnieuw geschrapt, F1 wil vervangende race

De Grote Prijs van Australië in de Formule 1 gaat dit jaar opnieuw niet door. Volgens de organisatie maken het coronavirus en de logistieke uitdagingen het onmogelijk om de race in Melbourne te organiseren.

De Grand Prix van Australië is normaal de openingsrace van het seizoen, maar was vanwege de coronapandemie voor dit jaar verplaatst naar 21 november. De situatie in Australië is echter nog weinig veranderd. De grenzen zijn nog altijd dicht. De gesprekken met de gezondheidsinstantie liepen op niets uit. Ze werden het er niet over eens hoe het personeel alsook de coureurs naar Australië zouden kunnen afreizen. Wel is er nog gesproken over een zogenaamde biosfeer, wat vorig jaar in Abu Dhabi al gebruikt was. Daarbij werd een groot gebied afgesloten als een soort bubbel en was dat gebied enkel toegankelijk voor het Formule 1-personeel.

Vervangende race

Dat de Grand Prix van Australië niet doorgaat betekent niet meteen dat de kalender van 23 naar 22 races gaat. Formule 1-baas Stefano Domenicali wil namelijk kijken naar een vervangende race. Volgens hem staan er al een aantal circuits klaar om bij te springen. Wanneer daar nieuws over bekend is, zal de Formule 1 dat naar buiten brengen stelt Domenicali.

Wat verdient Max Verstappen als hij dit jaar kampioen wordt?

Een jaar geleden zagen we al circuits als Imola en de Nürburgring terugkeren op de kalender vanwege het wegvallen van sommige races. Het Italiaanse Mugello en het Portugese Portimão kwamen daardoor voor het eerst op de Formule 1-kalender. Welke circuits nu tot de mogelijkheden behoren is nog niet bekend.

Formule 1 circuit Melbourne 2020
(Afbeelding: EPA/ Michael Dodge)

Vorig jaar ook al afgelast

Vorig jaar moest de Formule 1-race in Australië ook worden afgelast vanwege corona. Dat verliep nogal chaotisch, aangezien de Formule 1-teams en coureurs al afgereisd waren naar Melbourne en daar ook al de fans hadden ontmoet. Op de donderdag, de vooravond van de eerste vrije trainingen, maakte McLaren bekend dat een van haar personeelsleden positief was getest op het coronavirus. Het virus was op dat moment wereldwijd aan een enorme opmars bezig. Het team besloot zich terug te trekken uit de race.

Verstappen breekt ook uniek leeftijdsrecord: terugblik op beste podiumplaatsen

Dat besluit leidde tot veel vragen en onrust. Fans stonden vrijdagochtend lokale tijd al voor de poorten van het circuit, maar met nog iets minder dan twee uur te gaan tot de eerste vrije training besloot de organisatie om de race alsnog af te gelasten. Het risico was te groot en dus vonden de bestuurders het niet verantwoord om de race doorgang te laten vinden.

MotoGP

Ook de wedstrijd van de MotoGP, die op 24 oktober zou worden gehouden op Phillip Island, gaat niet door. Daar is ook het nodige veranderd aan de kalender. Zo zullen de coureurs opnieuw terugkeren naar het Portugese Portimão en is de Grand Prix van Maleisië een week naar voren gehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.