Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 21 mei 2019

Formule 1-icoon Niki Lauda op zeventigjarige leeftijd overleden

Niki Lauda, drievoudig wereldkampioen Formule 1, is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Dit bevestigt zijn arts Walter Klepetko.

Niki Lauda

Niki Lauda was zonder twijfel een van de grootste legendes van de sport. Hij was de laatste die in Zandvoort de titel op zijn naam zette voordat de race op het duinencircuit gestopt werd. Echt naam maakte hij door in 1976 zes weken na een ongeluk weer in de auto te stappen. Hij crashte destijds op de oude Nürburgring hard waarbij zijn auto in de brand vloog. Lauda dreigde levend te verbranden, maar vier andere coureurs trokken hem uit het wrak. Desondanks liep de coureur verschrikkelijke brandwonden op, maar dat weerhield de Oostenrijker niet om zo snel mogelijk weer te racen. Zes weken na de crash zat hij weer in de auto. Zijn hele hoofd was nog ingewikkeld in verband. Hij wist tijdens de Grand Prix van Italië de vierde positie te behalen.

Onvergetelijk

“In diepe rouw maken wij bekend dat onze geliefde Niki op maandag 20 mei in het bijzijn van zijn familie is ingeslapen. Zijn uitzonderlijke successen als sportman en zakenman zijn en blijven onvergetelijk. Zijn onstilbare dadendrang, zijn rechtlijnigheid en zijn moed blijven een voorbeeld en maatstaf voor ons allen. Hij was een liefdevolle echtgenoot, vader en grootvader. We zullen hem zeer missen,” laat een woordvoerder van de familie aan De Telegraaf weten.

Formule 1

Lauda stopte een jaar na zijn derde wereldtitel in 1985. Hij zette enkele vliegtuigmaatschappijen op en bleef betrokken bij de Formule 1 als adviseur bij Ferrari. Later werd hij teambaas bij Jaguar en sinds 2012 ging hij aan de bak als adviseur voor Mercedes.

Lauda kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen. Hij heeft meerdere niertransplantaties ondergaan en werd onlangs nog in het ziekenhuis opgenomen voor een longtransplantatie. Hij herstelde snel van de ingreep, maar zijn gezondheid werd er niet beter van. Lauda laat vijf kinderen na.

Reageer op artikel:
Formule 1-icoon Niki Lauda op zeventigjarige leeftijd overleden
Sluiten