Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 28 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Formule 1 Bahrein: Max Verstappen tweede, Hamilton pakt nieuw record

Max Verstappen heeft in de eerste race van het nieuwe Formule 1-seizoen genoegen moeten nemen met de tweede plaats. De zege in de Grote Prijs van Bahrein ging naar zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton.

De kopman van Red Bull overtrad daarmee de regels. Om een straf te vermijden, gaf hij de leiding in de race terug aan de Mercedes-coureur. Verstappen drong in de laatste rondes aan, maar hij wist de 36-jarige Brit niet meer te passeren. Een inhaalpoging wagen zat er ook niet meer in.

Max Verstappen was in trainingen de snelste

De Nederlander was in alle trainingen en in de kwalificatie de snelste op het circuit van Sakhir. Verstappen, die als eerste Nederlander ooit aan kop kon komen van het WK-klassement, kon dat echter niet bekronen in de race. De Fin Valtteri Bottas (Mercedes) eindigde als derde.

Het duurde een tijdje voor de openingsrace van 2021 op gang kwam. Sergio Pérez, de nieuwe teamgenoot van Verstappen, viel tijdens de opwarmronde even stil. De andere coureurs moesten daardoor een extra opwarmronde rijden. Verstappen behield bij de start zijn leidende positie, maar de safetycar moest direct de baan op na een crash van de Russische debutant Nikita Mazepin (Haas). Ook bij de herstart, na een paar rondes achter de safetycar, wist de Nederlander de koppositie in handen te houden.

Max Verstappen die in zijn zevende seizoen in de Formule 1 zo graag een einde wil maken aan de hegemonie van Hamilton en Mercedes, maakte na 39 van de 56 rondes zijn tweede pitsstop. Hij kwam met een achterstand van 8,5 seconden op Hamilton als nummer 2 van de race weer de baan op. Op zijn nieuwere banden liep Verstappen snel in op de zevenvoudig wereldkampioen. Vijf rondes voor het einde had hij het gat gedicht. Een sterk openingsweekeinde bekronen met de zege lukte echter niet.

Lewis Hamilton Formule 1 Bahrein 2021
(Afbeelding: AFP/ Andrej Isakovic)

Nieuw record Lewis Hamilton

Lewis Hamilton is weer een record rijker in de Formule 1. De Brit mag zich nu ook de coureur noemen die de meeste rondes aan kop van een race heeft gereden. Dat record stond met 5111 rondes op naam van de Duitser Michael Schumacher, maar tijdens de Grote Prijs van Bahrein ging Hamilton daar overheen.

De 36-jarige Brit veroverde vorig jaar zijn zevende wereldtitel in de Formule 1 en evenaarde daarmee het record van Schumacher. Hamilton, de kopman van Mercedes, heeft al heel wat records in handen. Zo is hij de coureur met de meeste overwinningen (95), meeste polepositions (98), meeste podiumplaatsen (165), meeste races in de punten (229) en meeste races waarin hij aan de leiding reed (nu 163). Hamilton had voorafgaand aan de GP van Bahrein 5099 rondes aan de leiding gereden in de koningsklasse.

Hamilton moet Schumacher wel nog ver voor zich dulden wat betreft het aantal snelste racerondes. De Duitser deed dat 77 keer, Hamilton staat op 53 keer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.