Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 6 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Formule 1 Azerbeidzjan: Max Verstappen houdt leiding na bizarre race

Max Verstappen heeft ondanks zijn uitvalbeurt in de Grote Prijs van Azerbeidzjan de leiding behouden in het WK-klassement in de Formule 1. Lewis Hamilton had de kans om de eerste plaats te heroveren, maar de Brit ging na de herstart in de fout. De zevenvoudig wereldkampioen verremde zich in de eerste bocht en eindigde buiten de punten.

Sergio Pérez, de Mexicaanse teamgenoot van Verstappen, pakte de zege in Bakoe. Het betekende zijn eerste overwinning in dienst van Red Bull. De Duitser Sebastian Vettel bezorgde Aston Martin de eerste podiumplaats door als tweede te finishen. De Fransman Pierre Gasly (AlphaTauri) eindigde als derde.

Max Verstappen crashte met klapband

Verstappen koerste lange tijd onbedreigd af op de zege, tot vijf rondes voor het einde de linkerachterband van zijn bolide op het rechte stuk klapte. De wedstrijdleiding besloot om de race stil te leggen, omdat eerder ook al de achterband van de Aston Martin van Lance Stroll was geklapt. In de pitsstraat mochten alle coureurs hun banden wisselen.

Formule 1 Azerbeidzjan Max Verstappen klapband 16x9
Max Verstappen stapte na zijn crash gedesillusioneerd uit. (Afbeelding: EPA/ Tolga Bozoglu)

Na een onderbreking van bijna drie kwartier werd de GP hervat, met Pérez en Hamilton op de voorste startrij. De Brit had een betere start en leek Pérez bij het ingaan van de eerste bocht te passeren, maar hij schoot rechtdoor. Mogelijk had Hamilton problemen met zijn remmen, die bij de start enorm rookten. De 36-jarige Mercedes-coureur eindigde net als zijn teamgenoot Valtteri Bottas buiten de punten, op de vijftiende plaats.

Verstappen, zwaar gedesillusioneerd na zijn uitvalbeurt, kon na de race al weer een beetje lachen.

Schade wonder boven wonder beperkt

Voor Verstappen bleef de schade daardoor beperkt, ondanks zijn uitvalbeurt. Hij begint over twee weken met 4 punten voorsprong op Hamilton aan de Grote Prijs van Frankrijk (105-101). Dankzij de zege van Pérez verstevigde Red Bull de leiding in het WK voor constructeurs.

Verstappen, zwaar gedesillusioneerd na zijn uitvalbeurt, kon na de race al weer een beetje lachen. Hij keek samen met teambaas Christian Horner en topadviseur Helmut Marko van Red Bull goedkeurend toe hoe Pérez op de hoogste trede van het podium stond.

Formule 1 Azerbeidzjan Perez winnaar
De Mexicaanse Formule 1-coureur Sergio Perez van Red Bull Racing viert de overwinning. (Afbeelding: EPA/Maxim Shemetov)

Winnaar Pérez: Max verdiende de zege

Sergio Pérez was dolblij met zijn eerste overwinning voor Red Bull in de Formule 1, maar de Mexicaanse coureur leefde ook mee met zijn teamgenoot Max Verstappen. “Het spijt me heel erg voor Max, hij verdiende de zege”, zei Pérez na de Grote Prijs van Azerbeidzjan. “We hadden hier een één-twee moeten scoren.”

“Het was een heel gekke race”, aldus Pérez. “Ik startte bij de herstart heel slecht en Lewis zat naast me. Ik remde zo laat als ik kon. Hij deed hetzelfde, maar bij hem ging het niet goed. Uiteindelijk is dit een goede dag voor het team.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.