Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 8 jun 2016

Ford Ka+ zoekt het hogerop

De Ford Ka is dood, lang leve de Ford Ka+. In oktober voegt de Amerikaanse autobouwer een compleet nieuw instapmodel aan zijn programma toe. Het plusje in de typenaam Ka+ geeft al aan dat de nieuweling meer te bieden heeft dan het gelijknamige model dat hij vervangt.

IMG_4344

De Ka en Ka+ hebben niets met elkaar van doen. De nieuweling is ook niet de directe opvolger van de driedeurs hatchback. De louter als vijfdeurs verkrijgbare Ka+ wordt hoger in de markt gezet en opereert in het B-segment, waar de Ka er altijd tegenaan schurkte.

Even groot

Hij blijft onder de Fiesta gepositioneerd. Toch zijn de twee nagenoeg even groot. Hij is slechts enkele centimeters korter dan de Fiesta, terwijl de daklijn hoger ligt. Met de komst van de volgende generatie Fiesta zal Ford mogelijk de Fiesta laten groeien, zodat het natuurlijke overwicht voor de Fiesta is hersteld.

“De Ka+ onderscheidt zich door zijn minder frivole design”

IMG_4349Fiesta-basis

De technische basis voor de Ka+ wordt gelegd door de Fiesta en beschikt zodoende over een identieke wielbasis van 2,49 meter. Ford claimt dat de rij-eigenschappen van de nieuwkomer van hetzelfde niveau zijn als die van zijn grotere broer.

Minder frivool

De auto onderscheidt zich echter door zijn minder frivole design en de gebruikte materialen. Op het gebied van aankleding laat de Ka+ het niet afweten. Zes airbags, hill start, spraakbesturing voor Sync, snelheidsbegrenzer, elektrisch bedienbare portierramen, centrale vergrending, in carrosseriekleur gespoten bumpers en buitenspiegelkappen en Ford MyKey. Ford zal de Ka+ in meerdere versies aanbieden.

IMG_4348Eco

Wat de motor betreft, is er keuze uit een 1,2 liter viercilinder met 70 en 85 pk. De importeur kiest voor de speciale Eco-variant van de sterkste één-punt-twee, aangezien die door een lagere CO2-waarde minder strafbelasting kent. Met de zwakste 1.2 onder de kap snelt de Ka+ in 15,3 tellen van stilstand naar 100 km/h en haalt de 1.009 kg lichte hatchback een top van 159 km/h. De 85 pk-versie heeft voor dezelfde sprint 1,4 seconden minder nodig en loopt 7 km/h sneller.

LEES OOK: FORD HEEFT OP VALREEP FIAT-CONTRACT VOOR KA VERLENGD

IMG_4347Oktober

Ford brengt de Ka+ in oktober op de markt. Hij zal in de basistrim € 12.990,- gaan kosten. Voor de productie is de Indiase Ford-fabriek verantwoordelijk. Uit de faciliteit rolt op dit moment ook de EcoSport voor de Nederlandse markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.