Autovisie
Autovisie Nieuws 25 apr 2019

Ford investeert 500 miljoen in Rivian

Rivian wie kent het niet? Inderdaad, de meesten van ons. Niet gek want het is een autofabrikant van de nieuwe garde. De eerste auto van het merk rolt pas eind 2020 van de band in de vorm van de Rivian R1T, een pick-up truck met supercar performance. Met een investering van 500 miljoen dollar laat ook Ford zien de plannen van de Amerikaanse EV-bouwer op zijn minst kansrijk te vinden.

Skateboard

Een beginnend bedrijf als Rivian zou niet interessant zijn als er niks te halen valt. Gelukkig heeft de Amerikaanse start-up iets ontwikkeld waar ze bij Ford wel warm van worden: het modulaire Rivian skateboard platform. Volgens Ford CEO Jim Hackett zijn ze bij Rivian niet bezig met het verder ontwikkelen van bestaande platformstructuren, maar echt aan het uitvinden. En daar zijn ze volgens Hackett goed in geslaagd. De twee bedrijven gaan op dit universeel toepasbare skateboard-platform nu samen een elektrische Ford bouwen.

Rivanplatform

General Motors

Ford was niet de enige partij waar Rivian gesprekken mee voerde, want ook General Motors was in eerste instantie geïnteresseerd. Zij haakten af omdat Rivian ook samenwerkte met andere fabrikanten. Het techbedrijf Amazon was wel al aan boord, bij een investeringsronde waar vorig jaar 700 miljoen dollar werd opgehaald, had Amazon het grootste aandeel.

Volkswagen

In de zoektocht naar een elektrisch platform als basis voor nieuwe modellen van Ford is Rivian niet de enige eindbestemming. Nog steeds voert Ford gesprekken met Volkswagen over het gebruik van het nieuwe MEB-platform. Volkswagen presenteerde dat MEB-platform als basis van de ID. Buggy tijdens de autosalon van Genève met de duidelijke boodschap dat deze Modularer Elektro Baukasten (MEB)  universeel is en beschikbaar voor andere fabrikanten. De samenwerking van Ford met Rivian zou de gesprekken met Volkswagen niet belemmeren aldus de Ford-CEO.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.