Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 17 apr 2020

Hoofdstuk voor Ford Focus RS zeker niet gesloten

Ford bevestigt aan Autovisie dat het geen RS-versie van zijn huidige Focus gaat bouwen. Maar het geeft ook aan dat het binnenkort wel een níeuw RS-hoofdstuk opent!

Gisteren kwam het Franse Caradisiac met het nieuws dat een nieuwe Ford Focus RS definitief van de baan is. Dat meldden ze naar aanleiding van gesprekken met bronnen van Ford. Ford Nederland bevestigt dat er inderdaad geen RS-versie verschijnt van de huidige generatie Focus. Maar dat betekent niet dat de Focus RS-bloedlijn al is gestopt.

Europese markt

Ford biedt de huidige Focus enkel aan in Europa, en dat is een van de redenen dat een RS-versie niet meer rendabel is voor het merk. De afzetmarkt is simpelweg te klein. De vorige Focus en dus ook de RS werd nog wel in de Verenigde Staten gebouwd, waardoor de productie van het model nog te rechtvaardigen was. Ook maken de nieuwe emissie-eisen het voor Ford onmogelijk om een nieuwe Focus RS te bouwen. Daarbovenop werkt de huidige coronacrisis natuurlijk ook niet mee, want autofabrikanten moet bezuinigen. En dan past een extreme Focus RS niet in het financiële plaatje.

Ford Focus RS Drift - Autovisie.nl

“We hebben nog geen officieel bericht ontvangen, maar intern is er al wel gecommuniceerd dat er van deze generatie Focus geen RS-versie verschijnt”, vertelt Sebastiaan van de Pol, PR Manager van Ford Nederland, aan Autovisie. “Maar daarbij is ook gezegd dat we aan een nieuw RS-hoofdstuk zullen beginnen. Het is nog te vroeg om te speculeren wat dat precies gaat zijn.”

Focus RS volledig elektrisch

De kans is daarom erg groot dat de volgende Ford Focus RS een volledig elektrische aandrijflijn krijgt. Dat schreef Autovisie eind vorig jaar al, kort na de lancering van de volledig elektrische Mustang Mach-E. Tijdens de onthulling van die auto spraken we verschillende topmannen van de autobouwer, die toen al lieten weten dat ‘het RS-merk niet zou verdwijnen’. Ook liet het weten dat toekomstige elektromodellen een ‘sexappeal’ moeten hebben en daarom ook iconische aanduidingen bevatten. Nu Ford aangeeft dat het een nieuw hoofdstuk voor de Focus RS zal openen, is de kans groot dat die auto inderdaad volledig elektrisch wordt.

Ford werkt momenteel in Keulen aan het nieuwe elektromodel. Daarvoor dient het modulaire MEB-platform van de Volkswagen Groep als basis. Zij leveren enkel het ‘skateboard’, al het andere wordt door Ford zelf ontwikkeld. Details ontbreken nu nog, maar we weten wel dat het om een performance-model gaat. De verwachting is dat de auto in 2023 op de markt verschijnt, maar de fabrikant komt al eerder met een studiemodel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.