Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 16 mei 2019

Ford Focus ST Wagon heeft zeeën van ruimte en 280 pk

We moeten er nog even op wachten, maar Ford laat vandaag alvast wel de nieuwe Ford Focus ST Wagon zien. De snelste en sportiefste variant van de Focus Wagon krijgt een 2,3-liter vierpitter met 280 pk mee.

Ford Focus ST Wagon

Het gaat tegenwoordig vooral om steeds groter wordende SUV’s, maar dat wil niet zeggen dat de (snelle) stationwagens vergeten worden. De carrosserievorm blijft populair, dus blijven we ook sportief uitgemonsterde versies zien. Ford doet daar vrolijk aan mee en komt daarom deze zomer met een extra snelle en sportieve variant van de Focus Wagon: De Ford Focus ST Wagon.

2,3-liter turbomotor

Belangrijk voor zo’n snelle station is het vermogen dat de motor levert. In dit geval krijgt de auto de bekende 2.3-liter EcoBoost-benzinemotor uit de evenzo krachtige Focus ST gemonteerd. Deze is goed voor een machtige 280 pk en 420 Nm. Hij kan gekoppeld worden aan een handbak met zes verzetten, of een automaat met zeven.

De dieselaars onder ons worden niet vergeten, want de ST komt er ook met zelfontbrander. Helaas is deze nergens zo potent als de benzinevariant. Het tweeliter dieselblok pompt er 190 paarden uit. Een verschil van 90 paarden.

Ford Performance

De Focus ST Wagon is ontwikkeld door Ford Performance. Dat is onder andere te zien aan de ietwat agressievere styling aan binnen- en buitenkant. Daarmee onderscheid hij zichzelf nog verder van de al bestaande ST-Line Wagon. Gelukkig gaat de styling niet ten koste van ruimte. Met de achterstoelen neergeklapt kan 1.620 liter aan bagage vervoerd worden. Met de stoelen omhoog blijft het aantal liters steken op 575. Daarnaast krijgt de auto extra rijmodi mee om het sportieve karakter van de Focus wat meer naar boven halen. Iets waarbij het elektronische limited-slip-differentieel ook een handje helpt.

In Nederland kost de Focus ST minimaal €49.100. De Wagon kost €1.000 extra. Maar daarvoor krijgt u dan ook wel een station die binnen zes seconden naar de 100 km/h knalt en 1.600 kilogram mag trekken.