Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 22 jun 2021
Leestijd: 1 minuut

ProRail plaatst flitscamera’s bij over­wegen: forse boete bij overtreding

ProRail gaat ‘flitscamera’s’ plaatsen bij overwegen. Volgens het spoorbedrijf rijden automobilisten en ander verkeer nog te vaak een spoorwegovergang over wanneer de rode knipperlampen knipperen en de slagbomen sluiten omdat er een trein nadert.

ProRail wil deze “levensgevaarlijke acties” een halt toe te roepen. Weggebruikers die zich niet aan de verkeersregels houden kunnen straks altijd een forse bekeuring verwachten, aldus ProRail.

Boete van 250 euro bij overtreding

Technisch gezien gaat het niet om flitsers, maar om camera’s die altijd opnemen. Een systeem analyseert de beelden en slaat bij een mogelijke overtreding de beelden op. Buitengewoon opsporingsambtenaren bekijken de camerabeelden vervolgens. Als een kenteken in beeld komt bij een overtreding, krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd.

Om voetgangers en fietsers te controleren, gaan boa’s regelmatig herkenbaar en onherkenbaar naar overgangen. Voor automobilisten, motorrijders en vrachtwagens is het boetebedrag 250 euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op 170 euro boete.

Een auto steekt over terwijl de rode lampen al knipperen.
Een auto steekt over terwijl de rode lampen al knipperen. (Afbeelding: ProRail)

Effect bij proef al merkbaar

Het OM en ProRail hebben vanaf 2018 al proefgedraaid met soortgelijke camera’s op twee spoorwegovergangen in Hilversum, waar weggebruikers massaal in overtreding waren. Volgens ProRail is het aantal roodlichtpassages in 2020 met de helft gedaald.

Automobilisten rijden te vaak een spoorwegovergang over wanneer de rode knipperlampen knipperen en de slagbomen sluiten.

Er zijn nu voorbereidingen gestart om op 39 spoorovergangen in 22 gemeenten camera’s op te hangen. Dat zijn plekken waar de verkeersregels relatief vaak worden overtreden en het risico groter is op (bijna) aanrijdingen. De eerste camera wordt in de eerste helft van volgend jaar geplaatst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.