Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 4 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Fiat treedt in voetsporen van Bentley, Jaguar en Volvo

Groot nieuws uit Italië, want ook Fiat heeft besloten vanaf 2025 langzaam afscheid te nemen van de verbrandingsmotor. En dus gaat de autobouwer merken als Bentley, Jaguar en Volvo achterna.

Ook die fabrikanten zeggen de verbrandingsmotor binnen afzienbare tijd gedag. Jaguar is zelfs van plan om in 2025 al volledig elektrisch te gaan. Fiat zegt vanaf 2025 te beginnen met het uitfaseren van de verbrandingsmotor, om per 2030 enkel nog elektrisch aangedreven modellen te bouwen.

Onlangs lanceerde Fiat nog de elektrische variant van de populaire 500. Deze wordt verkocht naast de 500 met verbrandingsmotor, maar als het aan de autofabrikant uit Turijn ligt, komt daar al snel verandering in.

Geen compromissen

“Tussen 2025 en 2030 zullen we ons aanbod gestaag volledig elektrisch maken”, zegt Fiat-baas Olivier François. “Dit zal een radicale verandering zijn voor ons. De beslissing om de nieuwe 500 te lanceren – elektrisch en enkel elektrisch – werd al genomen vóór Covid-19”, aldus de Fransman. “Zelfs toen wisten we al dat de wereld geen compromissen meer kon sluiten. We werden herinnerd aan de urgentie om actie te ondernemen, om iets te doen voor de planeet aarde.”

Fiat 500

Voor Fiat is het doel veranderd, legt François uit. “We willen duurzame mobiliteit voor iedereen beschikbaar maken. Het is onze plicht om zo snel mogelijk – samen met de dalende accuprijzen – elektrische auto’s te produceren die minder kosten dan auto’s met verbrandingsmotor.”

Geen concrete plannen

Concrete plannen zijn er echter nog niet. Het merk van de Stellantis Groep geeft nog niet aan welke modellijnen volgen, of wanneer we de laatste Fiat met verbrandingsmotor kunnen verwachten. Wel weten we dat Fiat zich zal richten op kleinere modellen. Zo kunnen we binnen afzienbare tijd waarschijnlijk de Centoventi verwachten, de moderne opvolger van de Fiat Panda die de Italianen in 2019 al lieten zien.

Eén concreet plan is er voor het dak van de Lingotto-fabriek in Turijn. Daar wil Fiat namelijk zo’n 28.000 planten te… planten, om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het past bij de plannen van de fabrikant om verder te kijken dan auto’s, maar het hele ecosysteem van steden samen met partners opnieuw vorm te geven.

Wat wel duidelijk is, is dat dit natuurlijk een reactie is op de ban van verbrandingsmotoren door verschillende regeringen. Veel Europese landen staan vanaf 2030 namelijk geen elektrische auto’s meer toe en dus moéten fabrikanten wel de omslag maken.  Zo kan Fiat vanaf 2030 dus alsnog auto’s in het Verenigd Koninkrijk verkopen. Maar Fiat wil zich niet alleen beperken tot landen die zo’n wet gaan invoeren, en wil dus overal enkel nog elektrische auto’s aanbieden.

Definitief: Verenigd Koninkrijk stopt verkoop verbrandingsmotoren vanaf 2030

Fiat volgt voorbeeld op

Fiat volgt met het doel om vanaf 2030 volledig elektrisch te zijn het voorbeeld van Volvo en Mini op. In 2025 zou de allerlaatste Mini met een verbrandingsmotor op de markt komen en twee jaar later moet al de helft van de Mini-afzet bestaan uit elektrisch aangedreven types. De elektrische Mini nam een percentage van 6% van de totale Mini-verkoop van 2020 voor zijn rekening.

Volvo maakte eerder dit jaar ook al bekend vanaf 2030 volledig elektrisch te zijn. De C40 is het tweede elektrische Volvo-model. Bovendien gaat Volvo de C40 alleen online aanbieden. Dat geldt tevens voor alle modellen na 2030, zo gaf de autobouwer aan. Het merk wil de aankoop van een auto simpeler maken. Dealers blijven nodig voor de aflevering en service van de auto’s.

Volvo lanceert vanaf 2030 alleen nog elektrische auto’s

Als tussenstap kondigde Volvo aan dat in 2025 de helft van alle verkochte auto’s volledig elektrisch moet zijn. Voor dat jaar moet de andere helft voorzien zijn van een hybride-aandrijflijn. Om de nieuw aangekondigde plannen nu wel te kunnen realiseren, gaat Volvo nauwer samenwerken met zustermerk Geely.

Jaguar en Bentley

Jaguar was vorig jaar een van de eerste fabrikanten die reageerde op het nieuws dat er in het Verenigd Koninkrijk vanaf 2030 geen verbrandingsmotoren meer worden toegelaten. De Britse fabrikant wil vanaf 2025 enkel nog elektromodellen op de markt brengen. Ook Bentley heeft al aangekondigd vanaf 2030 volledig elektrisch te gaan. Honda gaf onlangs nog aan ‘pas’ in 2040 volledig elektrisch te gaan. De keuze van Fiat is dus zeker niet opvallend, en het zal ook zeker niet de laatste fabrikant zijn die een vergelijkbare keuze maakt.

Honda gaat elektrisch, maar niet zo snel als anderen

Jaguar I-Pace

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fiat treedt in voetsporen van Bentley, Jaguar en Volvo
Sluiten