Autovisie
Autovisie Nieuws 8 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Fiat Chrysler ontloopt CO2-boete met Tesla-deal

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft een megadeal gesloten met Tesla om te kunnen voldoen aan de Europese CO2-norm van 2021. Dat meldt de Financial Times. FCA zou honderden miljoenen hebben betaald zodat de elektrische auto’s van Tesla worden meegerekend in de vloot van het Italiaans-Amerikaanse concern. Daarmee daalt de gemiddelde CO2-uitstoot van de FCA-modellen zodanig, dat het bedrijf een miljardenboete ontloopt.

In 2021 wordt de uitstootnorm voor nieuwe auto’s in de Europese Unie opnieuw aangescherpt. De gemiddelde CO2-uitstoot van alle modellen per automerk mag dan nog maximaal 95 gram/km bedragen.

Volgens de EU-regels mogen grote autoconcerns de emissies intern bundelen, waardoor binnen de Volkswagen Groep de uitstoot van bijvoorbeeld Volkswagen, Seat en Skoda kan worden gecompenseerd met die van Porsche, Bentley en Lamborghini. Maar ook fabrikanten die niets met elkaar te maken hebben, mogen hun vloot bundelen ten behoeve van de gemiddelde CO2-uitstoot. Dat is precies wat FCA en Tesla zijn overeengekomen.

Door de uitstootloze modellen van Tesla samen te voegen met die van FCA, daalt de gemiddelde CO2-uitstoot van de FCA-modellen met grote stappen. En is nodig ook, want door een gebrek aan zuinige modellen dreigt FCA de Europese uitstootnorm niet te halen, wat uiteindelijk resulteert in een miljardenboete.

FCA betaalt naar verluidt honderden miljoenen aan Tesla in ruil voor de ‘CO2-kredieten’. Het concern is weliswaar druk bezig met de ontwikkeling van hybrides en volledig elektrische modellen, maar loopt te ver achter om de Europese uitstootnormen te halen. Tot FCA behoren de merken Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Maserati en RAM.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.