Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 7 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Ferrari bezig met Tesla Roadster-achtige ‘raketten’

Toen Elon Musk vertelde dat hij een soort raketten gaat gebruiken om de Tesla Roadster aan te drijven, vonden velen het een fantasievol en onrealistisch idee. Hoewel de CEO van Tesla wel eens vaker van dit soort uitspraken doet, lijkt de booster-techniek bij andere fabrikanten niet onopgemerkt te zijn gebleven. Ferrari is namelijk ook mee bezig.

Sterker nog, Ferrari heeft patent aangevraagd voor een ‘pulsejet’-systeem. Deze techniek lijkt veel op de stuwraketten waar Elon Musk over sprak.

Ferrari met Tesla Roadster-achtige raketten

Maar wat houden die ‘raketten’ van Tesla en Ferrari exact in? Als je een auto voorziet van stuwraketten op perslucht dan kan je met een druk op de knop een auto van richting veranderen, remmen of super snel accelereren. Zo zou de Tesla Roadaster in 1,9 seconden van 0 – 60 mph (96.9 kilometer per uur) schieten.

Ferrari, raketten, tesla roadster
(Afbeelding: USPTO)

Ferrari vroeg in 2019 al patent aan voor “High-Performance Car with Gas Pushers”, dit patent heeft de Italiaanse supercarfabrikant onlangs gekregen. Het systeem waar Ferrari nu patent voor heeft aangevraagd zou slechts 40 tot 45 kilogram wegen en veel geavanceerder zijn dan het systeem dat Elon Musk voor de Tesla Roadster wil gebruiken. De boosters hoeven niet op perslucht te werken, Ferrari heeft het in het patentschrift over ‘vloeibare brandstof’. Het merk kan dus ook zogenaamde pulse jets op benzine gebruiken.

De boosters worden aan de voorkant, achterkant en zijkanten gericht op de sturen, accelereren en remmen. Om de tanks vol te houden wil Ferrari energie terugwinnen uit het remmen en compressors vastmaken aan de assen van het voertuig.

Ferrari, raketten, tesla roadster
De ‘raketten’. (Afbeelding: USPTO)

Zowel de ideeën van Tesla als Ferrari zijn nog onwerkelijke toekomstmuziek. Echter, uitsluiten dat er ooit stuwraketten gebruikt worden om een auto aan te drijven, te laten sturen en te laten afremmen, kan niemand.

Veel kritiek

Er is wel veel kritiek op de techniek waaraan Ferrari en Tesla werken. Zo kost het samenpersen van lucht veel energie en maken de stuwraketten veel herrie. Daarbij moet nog maar blijken of de techniek veilig is.  In september 2016 zorgde een drukvat ervoor dat een Falcan 9-raket van SpaceX explodeerde.

Tesla Roadster valt in het niet bij Nissan Max-Out cabrio

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.