Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 16 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Ferrari lonkt naar deelname IndyCar, want Formule 1 is ‘te goedkoop’

Formule 1-team Ferrari onderzoekt de mogelijkheden om in te stappen in de Amerikaanse IndyCar, mogelijk al in 2022. Teambaas Mattia Binotto van de legendarische renstal met de rode bolides heeft dat gezegd op SkySport Italia.

De Italianen kijken nadrukkelijk naar alternatieven voor de Formule 1. Daar geldt vanaf volgend jaar een budgetplafond van 132 miljoen euro. De Italiaanse sportwagenfabrikant vindt dat maximumbedrag dat de teams mogen uitgeven aan ontwikkeling van de auto’s te weinig.

Ferrari vanaf 2022 in IndyCar

“Ferrari voelt veel sociale verantwoordelijkheid voor zijn werknemers en we willen er zeker van zijn dat voor ieder van hen in de toekomst een werkplek is”, aldus Binotto. “Om die reden onderzoeken we alternatieve programma’s en ik kan bevestigen dat we naar IndyCar kijken, momenteel een heel andere categorie dan de onze.”

De IndyCar introduceert in 2022 nieuwe regels voor motor en chassis. Dat biedt mogelijkheden voor Ferrari om de overstap naar de Amerikaanse raceklasse te maken.

ferrari f1
Charles Leclerc van Ferrari na de overwinning van de F1 Grand Prix van België in 2019 (Afbeelding: ANP/Remko de Waal)

Nieuwe regels Formule 1 uitgesteld

Aanvankelijk zouden de nieuwe regels voor de Formule 1 in het seizoen van 2021 gaan gelden, maar dat wordt nu uitgeteld tot 2022. Het budgetplatfond gaat wel van volgend jaar in. Daarnaast staan er nog veranderingen aan de bolides op het programma. De bargeboards verdwijnen en de auto’s krijgen simpelere voorvleugels hebben. Ook komen er grotere achtervleugels en aerodynamische toepassingen onderaan de auto. Die moeten voor meer schone lucht achter de auto zorgen.

Het grootste doel van de nieuwe regels voor aerodynamica is het bevorderen van ‘close racing’. Auto’s hebben nu 55 procent van de mogelijke grip als ze een autolengte achter de voorganger rijden, dat moet straks 85 procent zijn. Tot slot worden de cockpits groter, simpelweg om langere coureurs niet uit te sluiten van deelname aan de Formule 1.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.