Autovisie
Autovisie Nieuws 31 aug 2019

Ferrari 812 RHT moet IAA in schaduw zetten

Ferrari doet niet mee aan de IAA in Frankfurt dit jaar, maar wil meeliften op de focus op de auto-industrie. Daarom toont het merk dan niet 1, maar 2 cabrio’s.

Ferrari 812 Superfast

Ferrari mag dan niet deelnemen aan de IAA-autoshow dit jaar, het Italiaanse sportwagenmerk probeert rond de beurs wel de aandacht op zich te vestigen. Al voor het openen van de beurs onthult Ferrari een nieuw model. Een tweede volgt in het eerste weekeinde van de IAA 2019. Het gaat om twee cabriolets, zo heeft Autovisie achterhaald.

812 RHT

Aan de vooravond van de Duitse autotentoonstelling lanceert Ferrari in thuishaven Maranello een tweede carrosserievariant van de 812 Superfast. Het gaat om de open versie. In de wandelgangen heet de auto 812 RHT, waarbij de drieletterige toevoeging staat voor retractable hardtop ofwel inklapbare hardtop. De sportwagen krijgt naar verluidt dezelfde dakconstructie als de Portofino. Het harde dak verdwijnt achterin de 812 onder de grote achterklep en laat zich uiteraard vol-automatisch bediend.

Ferrari neemt de open 812 in het reguliere programma op. Anders dus dan zijn voorgangers, die allemaal limited editions waren. Van de 550 Pininfarina barchetta werden er 448 gemaakt. Van de SuperAmerica zagen 559 eenheden, van de F60 America tien stuks en van de 599 SA Aperta (officieel) 80 exemplaren het levenslicht. De productiestart van de nieuwe 812-telg staat gepland voor volgend jaar.

Schijnwerpers

Ongeveer een week later stelt Ferrari al weer zijn volgende nieuwe model voor. De Italianen moeten de eerste exemplaren van de F8 Tributo, zoals die afgelopen maart op de Autosalon van Genève werd gepresenteerd, nog afleveren, of de open variant staat al in de schijnwerpers. Ferrari noemt de uitvoering blijkbaar F8 Spider, want dat is een aanduiding die door de Italianen is gedeponeerd. De open F8 Tributo krijgt net als zijn voorgangers de beschikking over een inklapbare hardtop. De kap komt in geopende stand achter de voorstoelen, ter hoogte van de motor te liggen. De motorkap dekt het geopende dak af.

Ferrari F8 Tributo

De komst van de F8 Spider is belangrijk voor Ferrari, want een belangrijk deel van de 458 en 488 waren Spiders. De levering van de F8 Spider volgt over een maand of zes op z’n vroegst. Eerst gaat de coupé de weg op.

Vijf nieuwe modellen

Ferrari kondigde voor dit jaar vijf nieuwe modellen aan. De F8 Tributo beet het spits af. Daarna toonde de autobouwer de SF90 Stradale. Nu is het de beurt aan de open varianten van de 812 en F8. Het vijfde model volgt in november.