Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 13 nov 2021
Leestijd: 1 minuut

Fastned verhoogt laadprijzen per direct wegens hoge kosten elektriciteit

Met stijgende brandstofprijzen lijkt een hybride of elektrische auto een aantrekkelijke optie, toch ontkomen ook stekkeraars niet aan stijgende prijzen. Fastned heeft het eerst in vijf jaar zijn laadprijzen verhoogd.

De verhoging is reeds ingegaan. De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s doet dat vanwege de hoge prijzen die het moet betalen voor stroom. In Nederland en België wordt het standaardtarief met zo’n 17 procent verhoogd.

Tien cent meer per kilowattuur bij Fastned

Fastned waarschuwde vorige maand al dat het bedrijf het opladen van elektrische auto’s waarschijnlijk duurder zou moeten maken wegens de hoge stroomkosten. In het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk, waar de eerste stations binnenkort worden geopend, blijven de prijzen gelijk.

De prijs van elektriciteit uit laadpalen was ruim vier jaar op 59 eurocent per kilowattuur. Nu is dat 69 eurocent per kilowattuur. Het bedrijf doet overigens goede zaken. De omzet steeg met 95 procent in het derde kwartaal van 2021.

Oliekartel geeft geen kik: Automobilist blijft bloeden aan de pomp

Verminderde gasproductie in Nederland

Een combinatie van factoren zorgt al een tijdlang voor hogere gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkten. Zo waren de gasreserves relatief klein door de strenge winter en nam de vraag naar energie wereldwijd sterk toe door het economisch herstel van de coronacrisis. Fastned noemt ook de verminderde gasproductie in Nederland als oorzaak van de hogere energieprijzen.

Of het thuis opladen van een elektrische auto duurder wordt, hangt af van de overeenkomst die iemand heeft met de energieleverancier. Wanneer die de prijzen verhoogt bij een variabel contract, dan wordt het laden van de elektrische auto vanzelfsprekend ook duurder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.