Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 1 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit helpt Volvo om per 2030 enkel nog EV’s te bouwen

Volvo wil per 2030 enkel nog elektrische auto’s bouwen. Om dat te kunnen doen, investeert het bedrijf nu hevig in diens productiefaciliteiten.

Er komt er zelfs eentje bij. In Slowakije welteverstaan, nabij de stad Kosice. Het zal de derde productiefaciliteit van de Zweedse autobouwer in Europa zijn. Momenteel heeft het fabrieken in Gent en Torslanda (Zweden).

250.000 auto’s

De Slowaakse faciliteit moet straks 250.000 auto’s voor Volvo kunnen bouwen. Bovendien levert de nieuwe fabriek een hoop banen op in de regio. Volvo begint volgend jaar met de productie van de fabriek. Een jaar later zal het de productielijnen gaan inrichten. Per 2026 rollen dan de eerste auto’s van de band. Die zullen allemaal elektrisch zijn. De fabrikant investeert in zo’n 1,2 miljard euro in de nieuwe faciliteit.

Klimaatneutraal

Vanaf 2025 wil Volvo dat al diens fabrieken klimaatneutraal opereren, en dus zal ook de nog te bouwen faciliteit in Slowakije daar klaar voor worden gemaakt. De fabrikant zegt zelf dat de faciliteit “een leider gaat worden wat betreft duurzame en efficiënte productie van premium elektrische voertuigen”.

Is dit de nieuwe naam voor de Volvo XC90-opvolger?

Volvo heeft met de XC40 en C40 nu nog maar twee elektrische modellen in diens gamma, maar dat gaat snel veranderen. Het merk is druk bezig met de opvolger van de XC90, die waarschijnlijk de naam Embla gaat dragen. De auto komt op het kakelverse SPA2-platform te staan, dat ook de basis gaat vormen voor de nieuwe 60- en 90-familie. Het platform is geschikt voor enkel een volledig elektrische aandrijflijn. De XC90-opvolger komt er wel als PHEV, maar gebruikt dan een opgewaardeerde architectuur op basis van de bestaande SPA-basis. Per 2025 verwacht Volvo dat de helft van diens verkochte voertuigen een volledig elektrische aandrijflijn heeft. Het zou dan gaan om 600.000 auto’s, aangezien het merk van plan is per 2025 zo’n 1,2 miljoen auto’s te verkopen.

Productie nieuwe XC90

Die nieuwe ‘XC90’ zal straks in Noord-Amerika gebouwd worden, maar ook in Europa. Welke modellen er straks uit de faciliteit in Slowakije rollen, is voor nu nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.