Autovisie
Autovisie Nieuws 20 jan 2021

‘Idee voor moderne Renault 5 lag al jaren op tafel’

Al jaren dwarrelt het idee van een moderne interpretatie van de legendarische Renault 5 over de ontwerpafdeling van Renault. Maar het laatste zetje om het project door te zetten werd nota bene gegeven door de oud-designbaas van concurrent Peugeot!

Slechts enkele maanden geleden trad ontwerper Gilles Vidal toe tot het ontwerpteam van Renault. Na een lange carrière binnen PSA met topfuncties voor Citroën en Peugeot, maakte hij afgelopen jaar de overstap naar landgenoot Renault, de grote vijand binnen de Franse auto-industrie. Daar kreeg hij de titel ‘designbaas Renault’ toebedeeld, onder supervisie van Laurens van den Acker. Vidal had zijn gesprekken met de Nederlander in juni. In november ging hij na een korte (verplichte) pauze voor Renault aan de slag.

Foto Renault 5 Turbo

“Natuurlijk hebben we de Renault 5 niet in twee maanden gerealiseerd”, legt Van den Acker aan Autovisie uit. “Zoals je weet kunnen we geen ontwerp maken en een compleet studiemodel daarna in enkele maanden bouwen. Het idee van de moderne 5 ligt er al jaren. Het leefde onder de verschillende ontwerpers binnen de Renault-studio, zoals we altijd heel veel ideeën voor de diverse merken (Samsung, Renault Dacia, Lada, Alpine, red.) hebben. Het was voor ons wachten op het juiste moment om het project uit te werken. Ik kan je zeggen dat ik gelukkig werd toen Vidal op zijn eerste werkdag in november binnenkwam. Tijdens het eerste officiële gesprek dat we hadden, liet hij me direct een foto van de Renault 5 Turbo zien. Het was de eerste en enige foto die hij mij toonde. Hij zei: ‘Hier moeten we iets mee doen’. Ik antwoordde toen instemmend.”

renault 5

Opvolger Zoe en Clio?

De Renault 5 is nu als studiemodel een feit, maar een productieversie is aanstaande. Renault zal het concept de komende jaren verder uitwerken. Het model, dat onder de naam Five op de markt komt, staat vooralsnog gepland als extra model in de line-up. Hoewel hij in het B-segment qua grootte valt, zullen de Zoe en de Clio niet voor de Five wijken. Van den Acker zegt tegen Autovisie: “De Zoe en Clio zijn grote verkoopsuccessen. Je denkt toch niet dat we beide populaire modellen laten vallen? Dat zou heel dom zijn.”

Twingo

Met het model brengt Renault een nadrukkelijk op de originele 5 geïnspireerde concept car ten tonele, inclusief de uitgeklopte wielkasten. Dat was wel anders voor de huidige Twingo. Voor dat model koos de Franse autobouwer louter voor enkele karakteristieke stijlelementen van de succesvolle 5, zoals de lichtunits en de vorm van de C-stijl. De 5 Concept gaat dus een stukje verder. Wanneer de Five exact op de markt komt, is niet bekend. Als hij verschijnt, is het een nieuwe aanwinst in het leveringsprogramma van de elektrische voertuigen van Renault.

Renault Twingo

Renault 4Ever

Het is een van de twee retro-types die de autobouwer bouwt. In de kraamkamers van de Franse autobouwer wordt momenteel aan nog een moderne interpretatie van een ander klassiek model gewerkt. Een virtuele opvolger van de 4 is aanstaande. Voor het model heeft Renault al de aanduiding 4Ever gedeponeerd. Ook de term ‘Open Sesame by Renault’ is vastgelegd. Of laatstgenoemde aanduiding slaat op een innovatief deurconcept voor de 4Ever, wil Van den Acker nog niet aan Autovisie verklappen. “Laat je verrassen”, zo besluit hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Idee voor moderne Renault 5 lag al jaren op tafel’
Sluiten