Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 6 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Europese verkopen in de lift door overgang NEDC-WLTP’

De Europese autoverkopen zijn in augustus met 27 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Die enorm sprong in verkoopaantallen heeft te maken met de overgang naar de WLTP-cyclus. Veel merken doen hun NEDC-modellen met korting van de hand.

Fotocredit: Krisztian Bocsi / Bloomberg

Volgens dataleverancier LMC Automotive zijn vorige maand in Europa zo’n 1,02 miljoen auto’s verkocht. In augustus 2017 waren dat er nog 802.000. De overgang op 1 september naar de WLTP-cyclus voor het meten van brandstofverbruik en uitstoot heeft ervoor gezorgd dat merken veel auto’s zelf hebben geregistreerd en met flinke kortingen hebben verkocht.

Tijdelijk stilgelegd

Vanaf 1 september moeten alle nieuwe auto’s WLTP-gecertificeerd zijn. Dat zorgt voor grote problemen, onder meer omdat er niet genoeg testfaciliteiten zijn om zoveel modellen opnieuw te meten. Diverse fabrikanten hebben daarom de levering van sommige auto’s tijdelijk stilgelegd, omdat ze nog niet gecertificeerd zijn.

NEDC-certificering

Auto’s met nog een NEDC-certificering mogen nog tot 1 september 2019 worden verkocht. Dat betekent dat fabrikanten in het komende jaar van alle oude voorraden moeten zien af te komen. Dat pakt voor de consument goed uit, want nieuwe NEDC-auto’s zijn nog steeds te koop en wel voor een lagere prijs dan voorheen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.